Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) apple (4) Apple (9) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) cib (2) CIB (3) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) edm (3) eDM (4) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) facebook (2) Facebook (10) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) Google (6) google (18) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) ipad (5) iPad (3) iPhone (7) iphone (2) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarorszag.hu (11) magyarország.hu (13) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) Microsoft (3) microsoft (6) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) SMS (4) sms (8) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) twitter (2) Twitter (2) ügyfélkapu (30) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) wordpress (2) Wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Citromail és Indamail helyett

Címkék: spam reklám ingyenes email Yahoo Freemail Protonmail Citromail Mailbox.hu Gmail.com Indamail Vipmail

2023.03.27. 02:08 Éjszakai őrség


Most, hogy fizetőssé válik a Citromail - 2023. április 12-től - és hasonló döntésre jutott az Indamail is - 2023. március 28-tól - szétnéztem, milyen alternatívák vannak itthon és külföldön. A teljesség igénye nélkül.

email-security-spam.png

Magyar email szolgáltatók

A nagy külföldi szolgáltatók mellett az is csoda, hogy egyáltalán léteznek magyar címeket működtető szolgáltatók, de úgy tűnik, sokaknak nagyon fontos, hogy az elektronikus levelezésben az elérhetőségük .hu végződésű legyen. Hívhatjuk ezt patriotizmusnak és tekinthetünk erre történelmi örökségként is. A lényeg, hogy léteznek hazai alternatívák.

Kinek van két Freemail címe? Tették fel az ikonikus kérdést a 2000-es évek elején. És milliók emelték fel anno a kezüket, hogy ha kettő nem is, de egy azért akad. Az Origo mellett működő szolgáltató több, mint 20 éve üzemel, ráadásul nemrég új szoftvert vezettek be. Megszoktuk, hogy itt elképesztő mennyiségű reklámmal talákozunk, elkezdve a nyitó oldaltól a promóciós mappába szervezett reklámlevelekig,de az ingyenességnek nyilván ára van.

Régi motoros és szintén több, mint 20 éve szolgáltat a Mailbox.hu. Itt két éve - vagy talán három - fizetős csomagok is elérhetőek. Reklámok csak az ingyenes csomagban jelennek meg, az is csak a belépés utáni felületen. Reklámlevelek egyáltalán nem érkeznek. Egy személyes megjegyzés: még nem sikerült kétszer ugyan azt a nyitó képet elkapnom, akárhányszor belépek, mindig más hangulatú háttér fogad. F5-tel frissítve feladtam körülbelül a századik próbálkozás után.

Külföldi email szolgáltatók

Tudjuk, igen, a Gmail verhetetlen, és nem csak azért, mert az email szolgáltatása minden igényt kielégít, hanem azért, mert egy Google fiók számos egyéb mindenre is használható. Rengeteg helyen például bejelentkezési eljárásra is használják, épp ezért nem feltétlenül első motivációként regisztrálnak és használnak sokan ilyen címet.  De van élet a keresőóriás megoldásán túl is. A Yahoo mail évek óta az egyik legletisztultabb felületet nyújtja, a titkosított adattárolásban pedig elsők közt kell említeni a Protonmail szolgáltatását. Megjegyzendő, hogy ezen szolgáltatók mindegyikénél szintén elérhetők fizetős csomagok is. Az ügyfélszolgálatuk azonban szinte elérhetetlen egyedi kérdésekkel, főleg magyar nyelven.

Átállás

A regisztráció minden szolgáltatónál másképp zajlik. A legtöbb személyes adatot a Freemail kéri el, telefonos azonosítást igényel a Gmail, a Protonmail és a Yahoo, nem kötelezően ezt az adatot a Freemail is igényli. A legkevesebb adat megadása a Mailbox.hu esetében tapasztalható.

A meglévő levelek és a címjegyzék áttöltése a legfontosabb, már ha ez valakinek fontos. Ezek a funkciók alapvetőnek tűnnek, mégsem léteznek minden szolgáltatónál: a Freemail és a Protonmail nem támogatja a levelek áttöltését.

Ügyélszolgálat

Elvárható, hogy probléma esetén legyen az online súgón kívül egyedi kérdésekre is ügyféltámogatás. Sejthető, hogy a többmilliós - de inkább több tíz- (száz?) milliós - felhasználó számú rendszereknél nem feltétlenül érkeznek gyors válaszok, ha érkeznek egyáltalán. Az, hogy ez magyar nyelven történjen meg, a külföldi felhőktől ma még nem elvárható. Valószínűleg a mesterséges intelligencia térnyerésével ezt a hiányosságot hamar orvosolják. Hazai szinten viszont kielégítőnek mondható a helyzet, jóllehet, a két szolgáltatót tesztelve a Freemail (vélhetően itt is a nagyságrend miatt) több napos válaszadási idővel reagált. A Mailbox ügyfélszolgálat 24 órán belül reagált.

Szumma szummárum

Ha menni kell, akkor menni kell, ki-ki ízlése, nyelvtudása, email használati prioritása szerint választhat hazai vagy külföldi szolgáltatást. Akárhogy is nézzük, a számos egyéb kapcsolattartási lehetőség mellett az elektronikus levelezést még mindig nem sikerült semmivel kiváltani. Majd visszanézünk ide, mondjuk tíz év múlva. De a helyzet, legalábbis az email létezését illetően, vélhetően nem fog megváltozni.

Szólj hozzá, klikk ide! 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr4018081262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.03.27. 17:43:40

szerinted a kommentlehetőséggel meg a többivel mi lesz? a blog.hu-ba bekötött profilok megmaradnak? erről nem szól a cikk. :/
süti beállítások módosítása