Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) apple (4) Apple (9) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) cib (2) CIB (3) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) eDM (4) edm (3) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) Facebook (10) facebook (2) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) Google (6) google (18) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) iPad (3) ipad (5) iPhone (7) iphone (2) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarorszag.hu (11) magyarország.hu (13) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) microsoft (6) Microsoft (3) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu (30) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Ezt muszáj tudnod a Facebook tesztekről

Címkék: adatvédelem Facebook Facebook alkalmazás privacy checkup

2015.11.27. 11:56 Éjszakai őrség


Biztos találkoztál már olyan Facebook bejegyzéssel valakitől - vagy akár magad is részese voltál ilyen játékoknak - amikor az ismerősöd közli, mit is ír róla a horoszkóp, ki a legjobb barátja, ki gondolt rá mostanában, kivel kellene gyakrabban találkoznia, és még sorolhatnám, míg a poszt ki nem menne a képernyőből. (NameTest, CaptainQuizz és társai, ugye.)

kviz.png

Nos, talán fel se tűnt, amikor a játékot elindítod, hogy a kérdőívnek engedélyt kell adnod ahhoz, hogy működésbe lépjen. És te nyugodtan engedélyt adsz neki, hiszen ez egy Facebook cucc, nyilván nem működik engedély nélkül. Aztán örülsz az eredménynek, lelkesen posztolod is, sőt, talán csinálsz is még egy-két hasonló játékot, ha már így belelendültél.

De nézzük csak meg közelebbről, mi is történt eközben!

1. A kvíz, vagy teszt elindul és kéri az engedélyt. Gyorsan rányomsz az OK-ra, hadd menjen tovább, pedig előtte nyomhatnál arra a linkre is, hogy "Edit the info you provide". Aha... Hogy nem is vetted észre, mert világos kék volt? Hááát, ennek biztos oka van.

kviz-1.png

 

2. Milyen infókhoz is jut hozzá ez a Facebook alkalmazás, ami - HANGSÚLYOZOM - nem a Facebook terméke, hanem egy szoftverfejlesztő cégé, aki a Facebook keretében mutatja meg a vicceit, egyéb "jóságait" azoknak, akik ezért cserébe odaadják nekik a személyes adataikat. Ez esetben miket is? Lássuk!

kviz-2.png

 

Szóval ha simán OK-t nyomtál, akkor engedélyt adtál a publikus profilod megtekintéséhez, odaadtad az összes ismerősöd elérhetőségét, megengedted, hogy az idővonaladra kiírt posztokat elolvassák és megengedted, hogy minden feltöltött fotódat, vagy azokat a fotókat, amiken be vagy jelölve, megnézzék. CSAK ennyi. :(

Az alkalmazásnak egyébként elég lett volna a profilod is, ahogy ezt éppen látod a fenti képen is, ugyanis remekül kiikszeltem a többi adatra nézve az engedélyeket. De talán még ez is túl sok egy viccért. Mindjárt adok gyógyszert erre a fejfájásra.

3. Tekintsük meg az adatvédelmi beállításaidban beállt változásokat. Ehhez annyit kell tenned, hogy a Facebook oldal legfelső sorában a kis lakatra kattintasz. Nekem angolul jelenik meg a menü, de nem fogod eltéveszteni, ha magyarul látod a saját oldaladat. Lássuk tehát.

kviz-3.png

kviz-4.png

kviz-5.png

 

Ahogy a három képecskén végig tudtad követni, a kattintgatásokkal az alkalmazásokig kell eljutni és ott meglátod azokat a programokat - jelen esetben Captain Quizz - amelyek be vannak listázva a Facebook fiókodhoz az engedéllyel bíró programok listájába.

Ha ebben a listában túl sok, akár már nem is ismerős alkalmazást látsz, az azt jelenti, hogy nagyon lelkesen, ámbár felelőtlenül adtad ki a személyes adataidat olyan cégeknek, akiknek ehhez - valljuk meg - nem sok közük kellene, hogy legyen. Mit tudsz tenni ilyenkor? Leginkább azt, hogy a sorok végén lévő kis X-re kattintva visszaveszed ezeket az engedélyeket, majd hamut szórsz a fejedre és a ruhádat megszaggatva, hajadat megtépve, szélsőséges esetben fejedet a falba verve az eszedbe vésed mindörökre, hogy a személyes adat szinte a legfontosabb érték az elektronikus világban, kötelességed erre vigyázni, az ilyen adatokat kérőket górcső alá venni és csak a legszükségesebb mértékben átadni bármi olyan infót, ami hozzád köthető.

És persze roppant célszerű ezek után elgondolkodni azon, hogy tényleg megéri-e az email címedet odaadni csak azért, mert egy Facebook app majd megmondja neked, hogy a barátaid leginkább melyik legyező formát tartják a legszebbnek...

*** UPDATE - 2018. január ***

A kutya ugat, a karaván halad, "labda, madár és az idő szállnak". Jelen pillanatban ez a link vezet a beállításaidnál ahhoz a felülethez, ahol áttekintheted, milyen appoknak adtál valaha engedélyt a Facebook adataidra nézve És itt ki is nyírhatod mindet.

https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Tetszett? Hasznos volt?

Akkor hívj meg egy sörre! :) Kedvencem a Belle-Vue Kriek. 2-3 euró, sörözője válogatja. Klikk a képre. És köszi.

belle-vue-768-.jpg

Szólj hozzá, klikk ide! 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr388118318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.11.27. 17:59:43

az a kék dinoszaurusz meglepő hasonlóságot mutat a faszbúk átlagfelhasználóval. ironikus.

Horvath Ernone 2017.02.21. 15:23:30

Hi!
Én a Te egyéniségedre és személyiségedre lennék kíváncsi......

Beszéljünk meg randevút......!!??

Bye!
süti beállítások módosítása