Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) Apple (9) apple (4) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) cib (2) CIB (3) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) edm (3) eDM (4) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) Facebook (10) facebook (2) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) google (18) Google (6) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) ipad (5) iPad (3) iphone (2) iPhone (7) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarország.hu (13) magyarorszag.hu (11) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) Microsoft (3) microsoft (6) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) SMS (4) sms (8) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) twitter (2) Twitter (2) ügyfélkapu (30) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Hogy kell filmet letölteni torrent oldalról?

Címkék: torrent mp3 letöltés ebook letöltés film letöltés nCore bItHUmen konzol játék letöltés

2016.05.15. 08:28 Éjszakai őrség


Hát igen, nem túl eredeti poszt, de amolyan jószolgálati tevékenységként bevéstem. Kicsit persze magamat is tehermentesítve, mert már annyiszor el kellett ezt magyaráznom (ezt is, meg a Wifi router konfigolást is), hogy innentől kezdve elég lesz csak ezt a linket megmutatni.

Mi is az alapvető probléma a torrent letöltésekkel? Az, hogy nem arról van szó, hogy létezik egy szerver, oda valahogy belépünk és onnan letöltjük tömörítve vagy tömörítés nélkül az avi, mov vagy egyéb kiterjesztésű film fájlokat, hanem egy speciális szerveződésű közösség biztosítja a filmek elérhetőségét azzal, hogy a saját számítógépét mindenki felajánlja a letöltésekhez, de senkitől sem egy az egyben töltődnek le a fájlok, hanem azoknak csak egyes részletei kerülnek a letöltési folyamatba. Így elkerülhető az, hogy ha valaki épp nem kapcsolja be a gépét, akkor sem szünetel a szolgáltatás, valakiknél ott vannak a film (program, e-könyv, mp3, stb.) darabjai és úgymond összeadják a teljes anyagot a letöltő részére. Nagyon jó és szemléletes a magyar wiki leírás erről, itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

Alapok

Kezdjünk akkor hozzá. Pár dolgot be is kell majd szereznünk, ezeket majd részletezem. Első körben be kellene jutni valamelyik hazai torrent közösségbe (tracker site). Alapvetően két féle torrent közösség létezik: zárt és nyitott. Ez utóbbiba be tudunk regisztrálni, a zárt közösségekbe azonban csak meghívó által juthatunk be. Kipróbáláshoz elég lesz valamilyen nyitott trackerre regisztrálni, később azonban rájön mindenki, hogy miért is vágynak olyan sokan egyes torrent oldalak meghívójára. Itt egy lista jó pár tucat torrent oldalról: http://utorrent.hu/trackerlista/

ncore.png

Én a helyetekben még a regisztráció előtt felkészülnék magára a letöltésre is, mert ha elkap a gépszíj, tök jó lesz, hogy teljesen készen álltok és nem álltok az ígéretes anyagok (filmek, konzol játékok, stb.) előtt, nyálcsorgatva.

Ezt a két programot töltsd le, telepítsd fel és egyelőre hagyd őket békén, majd ha kellenek, akkor előszedjük őket. Jó esetben elég lesz az első is, de jobb felkészülni minden esetre.

 - uTorrent: http://utorrent.hu/
 - Total Commander: http://www.totalcommander.hu/

*** UPDATE
Sokan újabban a qBittorrent programot használjuk, mert nyílt forráskódú és reklámoktól mentes.

- qBittorrent - https://www.qbittorrent.org/

Ha ezek megvannak, lépj be a torrent oldalra, olvasgass, nyomogasd a kérdező felületet addig, míg kicsit meg nem szokod. (Ez 5-10 perctől nem fog tovább tartani, bízvást állítom.) Aztán mehetünk a következő bekezdésbe.

Letöltés

Egy-két javaslat, ötlet, mielőtt elkezdenéd... Legyen pár gigabyte szabad terület valamelyik diszkeden. És ezt most teljesen komolyan kell venni. Az ember egyszer csak beleszerelmesedik a HD filmekbe és ott aztán nem ritka, hogy egy-egy anyag 5-10, de akár 40 gigabyte nagyságú lesz. Szóval ha nincs elég nagy tárkapacitásod a letöltésekhez, és persze ha nincs sávszélességű interneted (különben egy letöltés órákig, napokig is eltarthat), akkor igencsak körültekintően kell majd eljárnod és ki kell válogatni a józan ész határain belüli nagyságú filmeket, amik még nézhető minőségben ugyan, de már elérhető fájl nagyságban léteznek a trackerben.

Lefektetünk egy törvényt is: MOBILNETEN NEM TORRENTEZÜNK. KÜLFÖLDÖN MEG PLÁNE NEM!

Én szóltam. Akinek ezek után elfogyott a hó első napján a teljes havi mobilnet kvótája, vagy külföldről hazatérve hirtelen 1.500.000 Ft-os lett a telefonszámlája, az magára vessen.

Előbb-utóbb a nagy tracker böngészés közben megérkezik az első olyan torrent, amit le akarunk tölteni. Az egyszerűség kedvéért kezdjük valamilyen filmmel, amiről az adatokat nézegetve kitűnik, hogy a letöltési csomagban csak 3-4-5 db fájl található. (Nem nekünk kell megszámolni, az infó részben ki szokták írni.) Itt akármilyen megoldásban valamiféle "Letöltés" linkre kell kattintani, vagy egy függőlegesen lefelé mutató ikonocskára, vagy magára a torrent elnevezésére. Ez tracker függő, egyiknél így, másiknál meg másképpen megy a dolog.

Nos, ha felugrik egy ablak, hogy na, kérem, le akarok töltődni, és a fájl kiterjesztése .torrent, akkor már a célegyenesben vagyunk. Ezt a fájlt el kell menteni valami olyan helyre, ahol van elég kapacitás, jóllehet, ez még nem maga a film, vagy más egyéb, hanem csak egy katalógus fájl, ami a megosztást és a letöltést segíti. Akkor mégis mi a túrót töltöttünk most le?

Említettem ugye, hogy a torrent megoldásban az a lényeg, hogy nincs központi tároló szerver, az anyagok a végfelhasználóknál léteznek és a torrent protokoll segítségével kisebb-nagyobb darabok vándorolnak ide-oda, míg végül összeáll a kép a letöltést indító embernél. Az az infó, hogy hány darabból áll a torrent, azok mekkorák, és még számos egyéb részlet pont ebben a viszonylag kis méretű fájlban van. Ha ez letöltődött, rá kell kattintani kétszer és erre fog végre feléledni az uTorrent programunk. Az u egyébként egy rosszul illusztrált görög betű lenne, a neve "mű", és a bizserés szakmában a "micro" szócskát jelöli. Szóval amivel dolgozunk, a program neve Microtorrent. Nem kell megjegyezni, az egész világ "uTorrent"-nek hívja.

Nos, akkor tehát az van, hogy egy torrent file-t fogsz letölteni. Erre kétszer rákattintva fel fog éledni az uTorrent programod és elkezdi letölteni pl. a "Barátok közt" kívánt epizódját, Forma-1-et, bármit. Az egyszerűbb dolog akkor van, ha egy darab avi fájlban érkezik az eredmény. Ekkor ugyanis az uTorrent listában az egér jobb gombjával kattintasz a letöltött állományra, megnyitod a tartalmazó mappát és ott már nézheted is a filmedet. Vagy ugye az van, hogy letöltéskor figyelmes voltál és a letöltési mappánál figyelmesen kiválasztottad, hová rakja a torrent program a fájlokat. Érdemes jól szervezni a filmeket, játékokat, egyebeket egy nagy kapacitású lemezre, mert egy ideig illik megtartani a letöltött dolgokat. Erről később még teszek említést.

Haladó szint

Az első gond ott keletkezik, amikor nem egy, hanem 50 db állományt szed le a program és ezek valamilyen népszokás szerint a RAR tömörítővel vannak becsomagolva. Igazából a szélesebb sávok elterjedésével az ilyen torrentek egyre ritkávvak, itt akár abba is hagyhatnád az olvasást, de a teljes kép kedvéért rágd még magad túl pár bekezdésen.

Naszóval... Amikor 50-100 db fájlt töltesz le egy filmhez, az a valódi kihívás. Ilyenkor össze kell rakni ezekből az avi fájlt, vagy az iso fájlt. Az előbbit csak megnézni kell, az utóbbit ki lehet írni DVD-re, de egy spéci programmal kiírás nélkül is meg lehet nézni. Mondjuk csak megnézés végett nem érdemes letölteni DVD minőségű filmet, 1-1,5 GByte nagyságú DVD vagy BlueRay rip erre megfelelő. A rip azt jelenti, hogy beolvassák az eredeti lemezről az anyagot és csinálnak belőle extráktól mentes, tökéletesen nézhető, de valamelyest tömörített állományt. Sokan ezt töltik le, és ha tetszett, utána töltik le a DVD verziót vagy a HD-s anyagokat.

A 100 file általában úgynevezett RAR tömörítéssel készül. Néha van más is, de az extremitásnak számít. A .rar kiterjesztésű fájlokból meg kell keresni azt, ami az elsőnek tűnik. (A Total Commander - TC - amiatt jó, mert ő ki is tudja csomagolni ezeket a fájlokat, különben még telepíthetnél WinRAR tömörítőt is, ami meg nem is feltétlenül ingyenes.) Az első fájl onnan ismerszik meg, hogy .rar a kiterjesztése, vagy .r01 vagy .r00, vagy ha mindegyik .rar kiterjesztésű, akkor a fájl neve utal arra, hogy ő az első. Pl. film01.rar, film02.rar, stb. és ahogy általában lenni szokott, film.rar, film.r01, film.r02, stb. Hamar rá fogsz jönni, mert ha pl. a TC-vel Enter-rel rálépsz egy ilyen rar fájlra, akkor a TC "belemegy" és megmutatja, mi van benne. Ha semmi - bizony van ilyen - akkor az a fájl nem az első. Ha sikerül az elsőt eltalálni, akkor abban látni fogod, hogy van benne egy .avi, vagy egy .iso. Ezt a fájlt kell kicsomagolni, amit egyszerűen úgy teszel meg, hogy a TC másik panelján elkattintgatsz egy olyan helyre (általában TMP mappa), ahová a kicsomagoláshoz van elég hely. Ha ez megvan, akkor a kérdéses fájlt oda kimásolod (F5).

tc.png

Az a helyzet, hogy ebben a sok fájlos esetben is immár szüret van. :) Megnézed, amit letöltöttél, elmásolod archívumba, kiírod DVD-re. Az eredeti rar fájlokat azonban illik helyben hagyni, mert a torrent világ úgy működik, hogy letöltesz (nincs uye központi szerver, tehát más emberektől töltesz le), és hát ugye jófej vagy és te is megosztasz. Ehhez semmit nem kell tenned, az uTorrent dolgozik helyetted, csak legyen bekapcsolva a géped naponta 2-3 órát. Senki nem fog hisztizni, ha akár 2-3 napig sincs bekapcsolva, de a letöltést segítő gép nem felejt, rögzíti, mennyit töltöttél le és fel, és ki tudja, 1-2 év múlva milyen szabályokat fognak hozni. Egy másik tracker-en (A Bithumen az ugye a tracker szerver) pl. ha nem volt 0,3-es arányod, azaz a DVD filmnek legalább a harmadát nem osztottad vissza, akkor kirúgtak. Ennek az aránynak az elérésére persze volt egy éved, de nem volt egyszerű elérni, főleg keskenyebb sávszélességű netről. Ha belépve a tracker-re azt látod, hogy "Free leech" van, az azt jelenti, hogy boldogság van és annyit töltesz le büntetlenül, amennyit akarsz. Karácsonykor, Húsvétkor, suli indulás előtt szoktak ilyenek is lenni.

Ha végképp elfogyott a gépeden a hely, akkor mondjuk a legkorábbi filmjeidnek a torrent mappában lévő verzióját törölheted. FIGYELEM: nem célszerű a TC-vel vagy az intézővel törölni, mert az a uTorrent listából nem törli ki a bejegyzést, és ott "bepiroslik" az adott film, miszerint azt már nem tudod megosztani.Törölni a uTorrent programból kell, jobb klikk a filmre, "adat és torrent törlése" és ez a teljes törlés. Utána a kukát is ki kell üríteni, mert egy 4 GByte-os film törlése csak akkor eredményez tárhely felszabadulást, ha a szemetesből is kidobtad. 

Függőknek

Már majdnem mindent tudsz. Kiemelem a második alaptörvényt.

A LETÖLTÖTT ÁLLOMÁNYOKAT ILLIK MEGFELELŐ IDEIG MEGOSZTANI.

Te is örültél, hogy meglelted, letöltötted, megnézted, használtad, játszottál vele, stb. Lehet, nem volt gond a letöltéssel, mert egyszerre 15.000 seeder (megosztó) segített abban, hogy nálad is meglegyen a kívánt tartalom, de néha előfordul, hogy túl speciális a torrent: szakkönyv, idegen nyelvű magazin, tudja az ég, hogy még mi, az ilyeneket általában kevesen töltik le és még kevesebben osztják meg. Szóval ha te töltöttél le bármit, de főleg ritkaság számba menő torrentet, akkor azt tartsd meg a gépeden azután is, hogy már nem használod, segítve ezzel a hálózat működését. Vannak olyan tracker-ek, amik számon tartják azt a fajta viselkedést, amikor letöltöd a cuccot, elviszed a fájlt mondjuk pendrive-on megnézni, a gépet meg kikapcsolod és megint csak letöltésre kapcsolod be, amikor is újból hasonló módon viselkedsz. Ezt "hit 'n' run" cselekvésnek hívják, azaz megszerzed és elrohansz az anyaggal. Sok helyen büntetik is ezt pl. a letöltési kvóta megvonásával, ideiglenes kitiltással, stb. A hosszú idejű megosztásokat és egyáltalán a korrekt viselkedést viszont pontozzák és idővel magasabb rangú tagja leszel az adott közösségnek. Ezzel előnyök is járnak, mondjuk egyszerre nem 5, hanem 10 vagy még több letöltést is indíthatsz, zárt trackerek-ben kaphatsz meghívót és még más egyéb jóságok is vannak.

Gondot jelenthet, ha a megosztáshoz nincs elegendő sávszélességed a feltöltési irányban. Ekkor seed server szolgáltatók segítenek neked abban, hogy a torrent programod az ő nagy sávszélességű szervereiken fusson, te pedig onnan "csak" egy sima FTP programmal szedegeted le a letöltött és megosztott cuccokat. Ebbe nem mennék már bele részletesebben, a kulcsszavakat látod, s mivel ezek szinte kivétel nélkül fizetős szolgáltatások, megfelelő segítséget fogsz kapni mindenhol a szolgáltatóktól.

Hát ennyi. Happy torrentezést, korrekt megosztást kívánok! Sokáig éljen a fájlcserélés!

Tetszett? Hasznos volt?

Akkor hívj meg egy sörre! :) Kedvencem a Belle-Vue Kriek. 2-3 euró, sörözője válogatja. Klikk a képre. És köszi.

belle-vue-768-.jpg

Szólj hozzá, klikk ide! 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr338219854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2016.05.16. 07:56:35

a fostalicska microtorrentet írd át qbittorrent-re. nincs benne reklám, multiplatform és open source. vagy deluge, vagy transmission; ugyanaz, mint fent.

Dobika 2020.08.03. 11:56:30

Még mindig nem tudom,hogy kel letőlteni

vhencsi 2021.02.09. 13:30:19

Köszönöm. Hasznos volt számomra. A leírás érthető és követhető.
süti beállítások módosítása