Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) Apple (9) apple (4) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) CIB (3) cib (2) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) eDM (4) edm (3) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) Facebook (10) facebook (2) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) google (18) Google (6) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) iPad (3) ipad (5) iphone (2) iPhone (7) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarorszag.hu (11) magyarország.hu (13) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) microsoft (6) Microsoft (3) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) twitter (2) Twitter (2) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu (30) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) wordle (4) Wordle (3) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Védjük magunkat az interneten!

Címkék: adware registry ideiglenes tűzfal trójai antivírus ccleaner avg zonealarm adaware fájlok töredezettség

2009.03.29. 16:49 Éjszakai őrség


Ne menjünk ki a netre védelem nélkül! Legfőképpen otthonra ajánljuk az alábbi 4 alapvető védelmi szoftvert, "az ördög nem alszik" jeligével. A legnagyobb előnyük a stabil működés mellett az ingyenesség. És itt mindjárt az elején hadd adjunk egy erős sorry-t a Linux hívőknek az összeállítás Windows-specifikus volta miatt. Ha egy hasonló funkcionalitást lefedő programcsomagot valaki megsúg nekünk Linux környezetre, ígérjük, azt is publikálni fogjuk.

Tűzfal

zonealarm.gifEgy önálló tűzfal szoftver telepítése a minimum elvárás, közvetlenül az operációs rendszer telepítése után. Ez olyan ökölszabály, mint az, hogy bezárjuk az ajtót a lakótelepen és csak annak nyitjuk ki, aki egyrészt kopog, másrészt be is akarjuk engedni. A hasonlat, higyjétek el, nagyon is stimmel.

Zone Labs sokáig önállóan végezte áldásos fejlesztési tevékenységét, később aCheckPoint által felvásárolódott. Hogy mikortól van a tűzfaluknak fizetős verziója is, már nem emlékszem, de köszönjük a marketingnek, vagy a kontrollingnak, vagy bárkinek, de még mindig tartják az ingyenes vonalat és a csupasz tűzfalat egyéni felhasználásra továbbra is a palettájukon tartják.

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy némi hazai támogatása is van a szoftvernek, főleg ha szeretnénk a nagyobb csomagot megvásárolni.

A letöltéssel akár a gyártói, akár a hazai oldalról történjék, picit oda kell figyelni, mert a színes-szagos képek a fizetős szoftver ingyenes próbaverzióját ajánlják, mellette azonban az ingyenes verziót is mindig nyakon lehet csípni. Egyszerű a telepítés, az alapvető programjainkat be is állítja az engedélyezési listába.

Remek szoftver. Kicsi az erőforrásigénye, figyeli, ha újabb verziója kerül ki a gyártói oldalra, és beállítás után olyan csendben marad a háttérben, mint a nyúl a fűben.

Víruskereső

avg.gifNeki is van hazai támogatása. Üzenjük a webmesternek, tessék szíves a www nélküli DNS-t is beállítani. ;)

Ennek is van fizetős verziója is, de nekünk első körben elegendő az ingyenes programjuk, ami ráadásul kémprogram keresésre is alkalmas.

A víruskereső program az, amit talán a legkevésbé kell bemutatni működés szempontjából, a most felsoroltak közül ezekkel élünk együtt a legrégebbi, még az internetet is megelőző idők óta. A feladata elvben egyszerű: minden programot, ami letöltődik, esetleg CD-n/DVD-n/USB-n kerül hozzánk, meg kell vizsgálnia afelől, hogy tartalmaz-e kártékony kódot, fertőz-e, stb. Emellett frissítenie kell magát az internetről, hiszen a zsiványok nem alszanak, egyre újabb és komolyabb vírusokkal próbálják áldásosnak korántsem nevezhető tevékenységüket kifejteni. Az AVG - jelentjük - nagyon jól teljesíti az elvárásainkat. Több marketinget inkább a saját oldalukról olvassatok el.

Trójai-, reklám- és egyéb nyomkövetők, kémprogramok ellen

adaware.jpgBöngészés és letöltés közben számos olyan objektum kerülhet fel a gépünkre, amit jogosan vagy jogtalanul, de mégiscsak a nyakunkba varrnak. Ezek többek között nyomon követik a mozgásunkat az internetes térben és később a nyomkövetőt elhelyező internetes oldalt újból meglátogatva az adatokat visszaküldik.

Másik csoportjuk - a trójaiak - becsücsülnek a gépünkre, és ajtót nyitnak a világ felé, adatokat kiszivárogtatva onnan, vagy "csak" teret adva kívülről jövő vezérlések közvetítésének. Nagyon kellemetlen helyzetekbe tudnak ám hozni bennünket, mert olyan támadásoknak is részesei lehetünk, ami abszolút a tudtukon kívül zajlik.

Lavasoft oldaláról tölthető le a fenti huncutság ellenszere, Ad-Aware néven ismerjük a szoftvert, hasolóan az eddigiekhez van igyenes verziója is. Frissíti magát az internetről, gyorsan átfésüli a rendszerünket és a megtalált veszélyes állományokat kategóriába szervezve összegezi, majd kérésünkre el is távolítja.

Böngészési nyomeltakarító és registry tisztító

ccleaner.gifAki aktív internetező, és először futtatja aCCleaner-t, meg fog döbbenni, mennyi szemetet tud letakarítani az ember gépéről. Volt eset, hogy egyik szervizkörutamon az adott gépről 6 GByte felesleget távolított el.

Ő a kedvencünk. Abszolút ingyenes, emellett nagyon nagy tudású. Amellett, hogy az összes felesleges fájlt leszedi a gépünkről, ki tudja javítani a registry (nemkockák kedvéért ez egy belső Windows adatbázis, ami meglepően le tudja lassítani a gépünket) hibákat. Ki tudja listázni az automatikusan betöltődő programokat is, persze nem olyan részletesen, mint a Sysinternals idevágó eszközei, de első körben ez is elég ahhoz, hogy felfedezzük, ha valami ordítóan nem kívánt elemként lassítja a gépünk beindulását.


A fenti konfig-együttest évek óta használjuk, teljes megelégedéssel, de szívesen várunk beszámolókat más csomagokról is a kommentekben.

Egy megjegyzést még a végére. A következő általános karbantartási sorrendet javasoljuk a hatékonyság javítása végett:

  1. CCleaner futtatása
  2. Ad Aware futtatása
  3. Antivírus futtatása
  4. Lemeztöredezettség-mentesítés

Ha ezekkel a manőverekkel rendszeresen élünk, a gépünknek észrevehetően javulni fog a teljesítménye.

*A bejegyzés korábban megjelent a Kockablog-ban.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr974719574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása