Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) apple (4) Apple (9) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) CIB (3) cib (2) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) edm (3) eDM (4) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) Facebook (10) facebook (2) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) Google (6) google (18) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) iPad (3) ipad (5) iphone (2) iPhone (7) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarország.hu (13) magyarorszag.hu (11) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) microsoft (6) Microsoft (3) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) ügyfélkapu (30) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Ügyfélkapu.bak

Címkék: portál magyarország apeh bak kormányzati ügyfélkapu

2009.01.21. 15:46 Éjszakai őrség


Sorozatunk harmadik része az elektronikus adóbevallás kulcspozíciójában lévő rendszerével, az Ügyfélkapuval foglalkozik.

Ez az elektronikus kormányzat "legnépszerűbb" szolgáltatása, már ami a látogatottsági adatokat illeti. Sajnos, a közpénzből épített rendszer auditált adatait nem láthatjuk, jóllehet azt a Medián Webaudit rendszere méri, ez kiderül a portál oldalainak forrásából. Szerintem közérdekű adat, de ezt most ne feszegessük, marad nekünk Baja Ferenc, akinek nyilatkozataiból össze tudjuk rakni magunkban a képet, mennyi is lehet a Kormányzati Portálra érkező forgalom. Egy tegnapi sajtótájékoztatóban a kormánybiztos elmondta, 700,000 regisztrált felhasználója van az Ügyfélkapunak, akik nyilván nem a borzalmas marketing miatt lettek felhasználókká (nem tudom, emlékeztek-e arra a rajzfilmes alakra, Egon, Ede, Elek, nem emlékszem a nevére, szóval aki hivatott népszerűsíteni a szolgáltatást), hanem egyszerűen azért, mert ez a rend. Használni kell és punktum, különben megy a bírság százezresével.

A marketinghez még egy dolgot, külön bekezdésben. Hogy is van az, hogy az ugyfelkapu.hu domain név nincs a kormányzat birtokában? (A linkre kattintva láthatjuk, hogy a Kirowski Zrt. őrzi a nevet, nem üzemel mögötte semmi, még egy link sem a Magyarország.hu-ra. Röhej.) De ha anno nem is volt annyi figyelme a "marketingnek", hogy ezt a branding szempontjából fontosnak ítélhető nevet megvásárolja, nem lehetett volna időközben megszerezni? Nem tulajdonítanék ennek különösebb jelentőséget, ha a rendszer maradna úgy, ahogy ma van, integrálva a Magyarország.hu oldallal. Csakhogy a tegnapi sajtótájékoztató többek között éppen arról szólt, hogy 2009 végére az Ügyfélkapu különválik a Kormányzati Portáltól, ergo éppen azt is gondolhatnánk, hogy más hardverre, más szoftverre, és más domain név alá fogják vinni. Melyik lesz az?

Nos, tegnap az ezerrel fényezett Ügyfélkapu ismét összeroskadt. (Egyébként ma - 2009.01.21. 11:30 - is kritikán aluli a sebessége.) A portál oldalainak tetején ez a míves szöveg fogadja a látogatókat. Klikk a képernyőfotóra az eredeti formájú infóért.

 

Értesítjük Önöket, hogy 2009. január 20-án 16.00 órától a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszerben, a bevallással kapcsolatos szolgáltatásokban fennakadások voltak, volt olyan szolgáltatás, amely legalább 1 órán át egybefüggően nem volt elérhető.

 

Értjük. Azaz "volt olyan szolgáltatás" (sic), ami nem ment. Konkrétan az adóbevallás. Meg az egész portál. Miért nem lehet nevén nevezni a gyereket? Ez a kommunikációs stílus is hagy némi kívánnivalót maga után. Volt olyan szolgáltatás... Mint a piacon. Marikám, képzeld, volt olyan szolgáltatás, amely legalább 1 órán át egybefüggően nem volt elérhető. Mi van? Mi az, hogy egybefüggően nem volt elérhető? Ha a kormányzati rendszer tűzfala (ráadásul angol nyelven) ezzel a nagyszerű szöveggel fogad, hogy:

Error establishing connection to www.magyarorszag.hu
There was a problem connecting the host you specified.

Possible reasons:

  • The target system is down and not servicing requests.
  • The network the target system resides on is unreachable.
  • The firewall policy denied your connection request.

Possible solutions:

  • Check that you typed the URL correctly.
  • Verify that you have access to the specified URL.
  • Contact your system administrator for assistance.
  • Contact your firewall support team for assistance.

Page generated by Firewall on Tue Jan 20 22:00:36 CET 2009.

Nos, ekkor én illő tisztelettel azt mondanám, hogy NEM ELÉRHETŐ. Így, tőmondatban.

Persze sejthető, hogy a presztízskérdés mellett mi fáj leginkább az üzemeltetésnek. Épp az üzemeltetési információk oldalon található az a kormányrendelet, ami előírja, hogy mekkora rendelkezésreállással (99,9%) kell dolgoznia a Kormányzati Portálnak. Ha kicsit jobban utána számolna valaki, egyből kiderülne, hogy egy ilyen fiaskóval elment az egész évi rendelkezésreállás.

Nade félre a búsongással, hiszen sikeres lett az Ügyfélkapu-2 pályázata az EU-ban, csaknem 5 Mrd Forint (ötezer millió) áll rendelkezésre, hogy... Mire is? Milyen infrastruktúrát lehet fejleszteni ennyi pénzből? Hát nem is tudom. Országos kereskedelmi TV-t biztosan el lehetne belőle indítani. De mondok jobbat: a teljes magyar internetes tartalomszolgáltató társadalom egész éves reklámbevétele se közelíti meg ezt az összeget, pedig abban van jó sok portál, jó nagy stábokkal, szerverekkel, szoftverekkel, stb.

Biztonságra hivatkozni? Ugyan kérem! Attól biztonságosabb infrastruktúra, mint amit a hazai bankok használnak, nem szükséges itt sem. Ezek pedig már régóta létező rendszerek, a know-how nem titkos, mert a szállító cégek a piacról élnek és el is adják, ha szépen kérik (megveszik), szóval mindenki örülhetne. De neeem, nekünk fel kell találnunk a spanyolviaszt, az EU meg beveszi a projekt-maszlagot. Kíváncsi leszek, ki fog elszámolni a fejlesztés költségeivel a magyar adófizetőknek, és az EU szakembereknek.

*A bejegyzés korábban megjelent a Kockablog-ban.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr844718768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása