Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) Apple (9) apple (4) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) cib (2) CIB (3) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) eDM (4) edm (3) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) Facebook (10) facebook (2) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) google (18) Google (6) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) ipad (5) iPad (3) iphone (2) iPhone (7) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarország.hu (13) magyarorszag.hu (11) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) microsoft (6) Microsoft (3) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) SMS (4) sms (8) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu (30) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) wordle (4) Wordle (3) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Komoly hibák az Ügyfélkapu működésében

Címkék: kormányzati portál magyarország.hu ügyfélkapu központi rendszer kr elektronikus adóbevallás Nyitrai Zsolt Kiss Péter Baja Ferenc

2009.02.08. 15:28 Éjszakai őrség


Adótitkokról van szó, és adóinformációk jogosulatlan kézbe kerüléséről.

2009. február 7-én, szombatra virradó reggel enyhén szólva is furcsa működésnek voltak szemtanúi azok a könyvelők, akik az elektronikus adóbevallással dolgoztak a Kormányzati Portálon. Bejelentkezés után a szakemberek teljesen más adatokat láttak, mint arra jogosultak lettek volna. A Bors Online híradásában hacker-támadásra gyanakszik.

ugyfelkapu_bak_logo.png

Baja Ferenc őrjöngött, még szombaton berendelte az Ügyfélkaput üzemeltető Kopint Datorg teljes vezérkarát. A hiba ugyanis sokkal komolyabb, mint amin egyszerűen csak átsiklottunk annak olvasásán az előző bekezdésben.

A hiba a Központi Rendszer (KR) nagyon érzékeny pontjára mutatott rá. Szombati napokon ugyanis nincs akkora látogatottsága a portálnak, hogy attól össze kellene omlania. A számítógépes rendszernek és a hálózatnak bírnia kellett volna a terhelést, tehát más típusú mulasztásnak kellett történnie. A hacker-támadást kizárhatjuk, hiszen a kormányzati gerinchálózatot minden bizonnyal az ország legkomolyabb elektronikus védelmi rendszere támogatja.

Az Adófórum.hu oldalán csak néhány felhasználó jelezte a hibát, információink szerint azonban a 189-es központi ügyfélszolgálati számon garmadával jöttek a bejelentések, melyekre csak annyi választ kaptak az érdeklődők, hogy „már dolgoznak a problémán”.

Az Aktafórum.hu oldalán már szombaton 10:27-kor jelezték a könyvelők, hogy mások cégadatait látják, de a sajátjukat nem és nehezményezték, miért nem tiltják le inkább az oldalt, adatvédelmi szempontból mindig biztonságosabb, ha üzemzavart jelentenek addig, míg a hibát el nem hárítják.

ugyfelkapu-aktaforum(1).png

A kormányzati kommunikáció vasárnap délig hallgatott az ügyről, a Magyarország.hu portálon azóta sincs érdemi tájékoztatás, csak a legutolsó tervezett leállás ideje olvasható az üzemeltetési információs oldalon, azaz február 8-án, vasárnap, 16:30-ig bezárólag ez a helyzet. Állítólag a rendszer ismét biztonságosan üzemképes, és természetesen soron kívül vizsgálják a hiba okát.

Az e-kormányzati arroganciára jellemző egyébként, hogy a rendszerrel kapcsolatos üzemeltetési információkra csak annyi kötelezettséget írtak elő a 84/2007. kormányrendeletben, hogy visszamenőleg 1 hónapig kötelesek ezekről az időszakokról (azaz a hibás működésekről és a tervezett leállásokról) tájékoztatást adni. Nehogy valaki azonnal rendelkezésre-állást tudjon számítani, vagy kényes kérdéseket tegyen fel a KR-rel kapcsolatban. Ha ilyen adatokra vagyunk kíváncsiak, egész évben figyelnünk kell a működést. Köszönjük, információszabadság törvény.

A legutóbbi – 2009. január 20-i - szintén elektronikus adóbevallási probléma után Nyitrai Zsolt (Fidesz) írásos kérdést intézett Kiss Péter (MSzP), Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez. Képünkön a Kormányzati Portál aznapi válaszidejeiről készített kimutatás látható.

20090120.png

A kérdés többek között arra vonatkozott, hogy az állampolgároknak vajon mekkora hite lesz az elektronikus rendszerben, ha az ilyen hamar felmondja a szolgálatot és nem tudja az érkező terheléseket kezelni. Nos, a február 7-i fiaskót tekintve talán érezzük, hogy nem ez a legfontosabb probléma. Az információ védelme a legfontosabb.

A kérdésre adott miniszteri válasz elemzése előtt tegyünk egy kis kitérőt.

Nem kell túl sokat visszamennünk az időben, ha a KR fejlesztéséről, költségeiről, a teljesítményéről akarunk áttekintést kapni. Veres János pénzügyminiszter egy 2007-es februári nyilatkozata szerint az elektronikus adóbevallási rendszer jól vizsgázott, a KR a csúcsterheléseket is jól viselte. Megemlítette még, hogy a fejlesztés 8 Mrd (!) Forintba került, ezáltal azonban jobb előrejelzési lehetőséghez jutott az államháztartás. Baja Ferenc a sikert magáénak tudva szintén exponálta magát, és hangsúlyozta: 475ezer ügyfélkapun keresztül 700ezer cégnél is több küldte el az elektronikus bevallásait.

Nos, a fentiek ismeretében olvassuk Kiss Péter szavait. A miniszteri válasz szerint a Központi Rendszert három évvel ezelőtt 300ezer felhasználóra alakították ki, ma már pedig több mint 700ezren regisztrálták magukat. Kiss Péter óriási öngólt lőtt, nézzük csak meg a két évvel ezelőtti számokat. De a második öngóljára sem kell sokáig várni, hiszen az nyomban megérkezik a következő kijelentésével, miszerint a rendszer azért lassult le, mert egy segédprogram meghibásodott. A program, kérem, nem hibásodik meg, hanem eleve hibás, csak nincs megfelelően kitesztelve és még nem vették észre a rossz működését. Nincs ugyanis benne forgó alkatrész, hogy elkopjon, olaj, hogy elfogyjon, kőkemény szabályok szerint leprogramozott kódsorok vannak benne, amiket vagy jól, vagy rosszul terveztek, fejlesztettek, működtettek. Lehet persze azonnal mondani a kifogásokat, de nem kellene, hogy azoknak terük legyen. Megoldások kellenének, meg felelősök. A harmadik öngólt ugyanis Valentin napig fogja berúgni a miniszter azzal, hogy ígérete ellenére a felelősök megnevezését elmulasztja.

Bűnbak persze már most is látszik, mert – ahogy Kiss Péter fogalmaz – anyagi kár ugyan nem volt, de hát a tájékoztatás késlelkedése, na, az aztán súlyos hiba. Rúgjuk hát ki a kormányszóvivőket, mert nem szóltak. Vagy az újságírókat, akik nem írtak az ügyről. Vagy az üzemeltetőket, akik egy huncut lépést sem tehetnek az illetékes MEH főosztály jóváhagyása nélkül. Ugye. Mert ilyen rohadt kézzel vezérelt rendszerrel kell dolgozni.

De segítünk. Baja Ferencnek lemondania nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem. És izgulnunk biztosan nem kell. A baj Baja nélkül is elhárulhat, a KR nyugodtan kaphat újabb 5 Mrd Forintos fejlesztési injekciót. Ezen már csak károghatunk, mint vetési varjú a lószaron, a kérdés régen el van döntve. Ahogy el van valószínűleg döntve a beszállítók köre is, ragozni a kérdést innentől kezdve már nem is nagyon kell.

A mór megtette a kötelességét, a mór mehet.

*A bejegyzés korábban megjelent a Kockablog-ban.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr914718837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása