Hirdetés

Innen nézitek

Utolsó kommentek

  • Éjszakai őrség: @Semper Fidelis: Senkit nem érdekel nyilván, de én is dolgoztam bankban. És fenntartom, hogy igenis szánalmas, hogy a XXI. században még mindig itt kell tartani. Egyébként direkt ügyfél oldalról sze... (2019.04.27. 21:23) Ki viszi át a CIB Bankot?
  • onlajnok: @eMCeLac: "Smart sms csomag: korlátlan számú SMS értesítés a számlán történt pénzmozgásokról (jóváírás, terhelés, nem teljesült tételek), és a bankkártyával végrehajtott tranzakciókról, valamint a b... (2019.04.27. 17:31) Ki viszi át a CIB Bankot?
  • eMCeLac: @onlajnok: Biztos vagy benne, hogy korlátlan az SMS 315-ért? Mert a kondíciós lista szerint SMS-enkénti díj is van. Apropó CIB és netbank: bár a Java alapú ronda, de funkcionalitásában, felépítési ... (2019.04.27. 16:37) Ki viszi át a CIB Bankot?
  • Online Távmunkás: @naveed: Az azonnali fizetésre már évek óta készülhetnek a bankok. Az igények között sokkal fontosabb a te esetednél (sose akarsz banki nyitvatartáson kívül utalni) az, hogy ezt a rendszert a bankká... (2019.04.26. 15:59) Ki viszi át a CIB Bankot?
  • naveed: @Online Távmunkás: Természetesen van olyan banki rendszer, amit egy éjszaka alatt át lehet vinni és van olyan, amit nem. De nem csak egy rendszer költözik általában, hanem mondjuk az összes. 500 re... (2019.04.26. 13:00) Ki viszi át a CIB Bankot?
  • Utolsó 20

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (2) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) Apple (9) apple (4) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) cib (2) CIB (3) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) eDM (4) edm (3) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (6) évértékelő beszéd (2) Facebook (10) facebook (2) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) google (18) Google (6) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (3) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) iPad (3) ipad (5) iPhone (7) iphone (2) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (2) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarorszag.hu (11) magyarország.hu (13) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) Microsoft (3) microsoft (6) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (6) pályázat (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (10) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (17) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (2) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (8) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (2) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu (30) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (2) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

A digitális írástudatlanságról

Címkék: internet email digitális freemail ndk írástudatlanság mailbox

2012.07.02. 16:50 Éjszakai őrség


Úgy éljek, igaz történetet mondok el, csak a szereplők nevét és lényegtelen körülményeket változtattam meg, ami egy szikrányit sem ront a történet hitelességén.

Van egy régi barátnőm. A vidéket járva dolgozik, kisebb szakboltokat lát el mindenféle cuccokkal, amihez magas szakmai IQ (is) kell, a részletek nem lényegesek. Jól képzett, dörzsölt, mint minden szélszes, aki már évek óta nyomja a piacot, eredményes, kurva jól vezet, hamar megtanulja az újdonságokat, aztán el is adja őket, meg minden. Szóval jól van összerakva. Emellett hobby madarász/bogarász, antikvárium-hívő, ismeri Jacques Cousteau nevét, és tisztában van azzal, hogy nem hülye, aki azt állítja, hogy a párhuzamosok nem feltétlenül csak a végtelenben találkozhatnak. Szóval az általános műveltsége is rendben van, sőt. Használja a mobiltelefont, nem gond egy DVD lejátszása sem, és azt is tudja, hogy a filmek másolhatók, depláne gyűjti a hordozható mp3 lejátszójára a kedvenc cuccait, és azt is tudja, hogy ezek forrása az INTERNET, vagy mi. Mutattam neki a gépen, hogy email, meg Google Maps, stb. Tetszett neki, de a) nem használja, b) nincs is gépe.

A bemutatás ugyan tömörebb lett, mint Seymour-é Salinger könyvében, de ezek mind kellettek ahhoz, hogy megértsd, nem vagyunk egyformák, és ami egy 10 éves gyereknek ma már pofonegyszerű, az néha csaknem teljességgel leküzdhetetlen akadályt jelent egy, a technológiával még nem találkozott, egyébként értelmes embernek. Mert mi is történt?

Az történt, hogy hősünk születésnapi bulin volt valahol, ahol volt internet is. Felhívott, hogy honnan lehetne letölteni azt a lemezt, amit hallgattunk nálam. Persze sehonnan. Mondtam, várjanak 3 percet, berippelem (aztán ezt is lefordítottam, mit jelent), és feltöltöm valahová. Vagy tudok még jobbat, egyszerűen átküldöm emailben, azt' annyiszor szedi le magától, ahányszor akarja, én meg nem kompromittálom az ftp tulaját illegális tartalommal.

Így is lett. Szép bitrátával (ha már) megcsináltam a kért lemezt, az áttöltést leredukáltuk két számra (még szerencse, mert az összes nem fért volna be egy levélbe, ezt majd megérted, miért is ennyire fontos), 11 Mbyte összeses, attach, hadd menjen. Elment! - hívtam fel - lépjél be a leveledhez, nyisd meg azt, amit legutóbb küldtem, mentsd le az asztalra, utána hallgathatjátok. Nos, ebben a mondatban minden egyes szó ismeretlen volt. És ekkor elkezdődött egy online ügyfélszolgálati tevékenység, ami a fentiek ismeretében nagyon tanulságos, részletezem, megpróbálok az elhangzottakhoz a leghívebb maradni. Hosszú lesz, élőben 40 percig tartott!!

***

- Lépjél be az email címedre. Az azonosítód a neved, ékezetek nélkül, ponttal elválasztva. Azaz Kőrössy pont Jolán. Pontosabban Korossy pont Jolan. A kis- és nagybetű nem számít. A jelszavad jolan72.
- Mindjárt elkérem a gépet és megpróbálom...
- Beléptél?
- Nem. Nincs internet.
- Az bajos. Elment a kapcsolat, vagy mi történt?
- Nem tudom, csak nincs internet.
- Nézzétek meg a drótokat, hogy jól vannak-e összekötve.
- Drót nincs, laptopon van az internet.
- A jobb alsó sarokban van egy ikon, ami jelzi, hogy van-e csatlakozás. Olyan, mint az orgonasíp.
- Az van, zöld.
- OK, közben lehet, hogy visszajött. Nyomj egy F5-öt, és akkor már be tudsz lépni.
- ...
- Bejött a nyitó oldal?
- Nem jött be semmi. Nincs internet.
- Próbáld meg más címmel. Mit csinál, ha beírod azt, hogy startlap.hu?
- Nem tudom beírni, nincs internet.
- Be lehet írni, aztán legfeljebb nem látjuk az oldalt. Csak próbáld meg.
- Nem tudom hová beírni.
- Nem lehet, hogy a böngésződ teljes ablakban van? Ha igen, nyomj egy F11-et és akkor megint lesz felül címsor.
- ...
- Nos, lett?
- Nem lett. Nincs sor, amibe be lehetne írni.
- Hogyhogy nincs sor. Mit látsz a képernyőn?
- Egy csomó kis képet.
- Ne zavarítsál meg, milyen képeket látsz?
- Hát amik szoktak lenni. Kis monitor, kuka, a játékok, meg egy csomó mp3.
- Akkor nincs elindítva a böngészőprogramod. Mégis hová akartad beírni a címet?
- Dehát mondtam, hogy nincs internet. Én ezeket mindig csak nézem, sose használtam egyedül. Még a gépet se tudom, mi micsoda rajta.
- OK, kezdjük előlröl. Milyen böngésző van a gépen?
- ...
- Inkább másképpen kérdezem. Van olyan kép, amiben egy kék színű e betű van?
- Van.
- Na az kell neked. Vidd fölé az egeret, kattints rá kétszer, és lesz internet.
- ...
- Bejött?
- Nem.
- Hogyhogy nem?
- Nem csinál semmit, csak odébb ment.
- Amikor kétszer kattintasz, próbáld meg gyorsan egymás után ugyanoda. De ne is, tudok jobbat. Csak azt csináld, amit mondok. Kattints egyszer az e betűre.
- OK.
- Most nyomd meg az Enter billentyűt.
- ...
- Bejött?
- Keresem, de nem látok olyan billentyűt, amit mondtál.
- Jobboldalt van, jó nagy.
- Egyikre sincs ráírva, hogy enter.
- Anyám, te hogy gépeltél eddig?!
- Sehogy. Nem gépezek egyáltalán.
- OK, megoldjuk. Az Enter az egy olyan derékszögű cucc, jobboldalt.
- Az van, egy nyíl van rajta balra.
- Az lesz az, nyomd meg.
- OK, lett internet. Itt a levelező is.
- Kúl. Akkor írd be a nevedhez azt, hogy Kőrössy pont Jolán, a jelszavadhoz meg azt, hogy jolan72. Ékezetek nélkül. Utána nyomd meg az Entert.
- ...
- Mi történik?
- Nem enged be hibás jelszó miatt.
- A jelszóban ékezetesen írtad, hogy Jolán?
- Ja, igen. Várjál, mindjárt.
- ...
- Megint nem enged be.
- És most mit írt ki?
- Ugyanazt.
- Na várjál, megnézem, nincs-e valami gond, belépek itt nálam.
- ...
- Nincs gond, simán beengedett. Csináljuk együtt.
- OK. Akkor a névhez beírtam a nevem.
- Ékezetek nélkül, és ponttal elválasztva? Tehát Korossy pont Jolan?
- Igen.
- Zsír. A jelszóhoz akkor a jelszót, jolan72.
- Megvan.
- Mit ír ki?
- Ugyanazt.
- Egészen pontosan mi az az ugyanaz?
- Azt írja, hibás jelszó vagy felhasználónév, elfelejtette jelszavát, próbálja a jelszó-emlékeztetőt.
- ...
- ...
- Te milyen oldalon vagy? Ilyen kiírás nincs is. Mi van kiírva a bal felső sarokban?
- Freemail.hu
- Anyám... De hiszen neked Mailbox.hu-s címed van!
- De ez jött be az internettel. Mit tudom én, hogy megy ez, hagyjuk, ne fárasszál ezzel tovább.
- Basszus, ha már eddig eljutottunk, akkor csak megoldjuk. Innentől kezdve már egyszerűbb lesz, elhiheted.
- Ja persze. Itt bénázok már fél órája, és sehol semmi.
- Nyugi, menni fog. Felül van egy fehér sor, az elejére ki van írva, hogy Freemail.hu
- Látom.
- Na, ide kattints fel, és írd be azt, hogy Mailbox.hu. Utána nyomd meg az Entert.
- ...
- Megvan?
- Nem jött be, csak egy fehér oldal.
- Mi van?
- Azt írja ki, hogy az Internet Explorer nem tudja megjeleníteni a weblapot.
- Felülre mit írtál be?
- Amit mondtál.
- OK, akkor csináljuk mégegyszer együtt. Kattints felülre a fehér sorra.
- Megvan.
- Töröld ki, ami bele van írva. Van egy hosszabb gomb jobboldalt felül, azzal ki tudod törölni.
- Nem töröl semmit.
- Akkor kattints a fehér sor végére, ahol a szöveg véget és. Ott villog egy fekete vonal?
- Igen.
- Na most töröld ki az összeset. Ha nyomva tartod, gyorsabban töröl, nem kell egyesével nyomogatni minden betűre.
- Megvan.
- Na most írd be, hogy Mailbox.hu és nyomjál egy Entert a végén.
- Beírtam... Most más jött be.
- Persze, mert ez nem a Freemail. Akkor jöhet a neved, ékezetek nélkül, ponttal elválasztva. Ez megvan még?
- Meg. Beírtam, írom a jelszót is.
- ...
- Nem enged be. Azt mondja, hogy belépési hiba.
- Az nem lehet, most voltam bent, minden működött. Menjél vissza... Szóval alul van egy "vissza" kép. Arra kattints és akkor nem kell megint beírni a címsorba semmit.
- ...
- Visszament a kezdő oldalra?
- Igen.
- Akkor lépésenként csináljuk együtt. Azt és csak azt csináljad, amit mondok.
- OK.
- A nevedhez írd azt, hogy korossy pont jolan.
- Beírtam.
- A jelszavadhoz azt, hogy jolan72.
- ...
- Megvan?
- Mindjárt.
- Te, ez nem tart olyan sokáig.
- Csak a hetvenkettő kicsit hosszú...
- Te, én felakasztom magam. A jolan72-ben a hetvenkettőt számmal kell beírni.
- De ezt nem mondtad!
- OK. Akkor légyszives úgy csináld, hogy a jelszóhoz beírod, hogy jolan, mögé meg odaírod a hetest, meg a kettest. Töröld ki a jelszót teljesen, és írd be, hogy jolan72.
- Megvan.
- Enter.
- Megvan. Eltűnt az oldal, és megy egy csík baloldalt.
- Na az lesz az, mindjárt célnál vagyunk.
- ...
- Látod a nevemet jobboldalt egy lista tetején? Kicsit vastagabb betűkkel van írva, mint a lista többi sora.
- Sok vastagabb van.
- De csak az kell, ami az én nevemet mutatja. Arra kattints rá.
- OK.
- Mit látsz?
- ...
- Látsz olyan szöveget, hogy itt küldöm csatoltan a két számot?
- Látom.
- Na, felette kell látnod a szám címeket, kettőt is.
- Látom.
- Na, ha mellette rákattintasz a download vagy letöltés linkre... Milyen nyelvű programod van?
- Magyar.
- OK. Akkor azt kell látnod, hogy letöltés.
- Igen.
- Na, erre kattints rá, és ha felugrik egy ablak, akkor abban lesz egy gomb, hogy mentés, kattints arra.
- ...
- Na mi van?
- Feljött még egy, és mindenféle dolog van benne.
- Ezzel ne foglalkozzál. Bal oldalt ebben a felugró ablakban látod azt, hogy asztal?
- Igen.
- Kattints erre, és nyomd meg a mentés, vagy tárolás, vagy mittudomén milyen gomb van alul.
- OK. Megy egy kis csík egy ablakban... el is tűnt.
- Na ez frankó. Csináld meg ezt a másikra is, amit küldtem. Kattints a letöltés szövegre.
- Megvan.
- Mentés...
- OK.
- Asztal...
- OK.
- Most már minden nálad kell legyen. Csukd be a böngészőt... Szóval jobboldalt felül van egy kilépés szöveg. Arra kattints rá.
- Visszajött a nyitó kép.
- Kúl. Most jobboldalt legfelül van egy X. Arra kattints, és vissza fog jönni a sok kis képecskés, ami legelőször volt.
- Megvan. Tényleg.
- Na, valahol keresd meg ezt a két mp3 fájlt, amit letöltöttünk. Kattints rá kétszer, és akkor meg fog szólalni.
... (Zene megszólal.)
- Na ugye. Megy ez neked!
- Bocs, hogy ilyen béna voltam.
- Semmi vész. Majd kiképezlek legközelebb.
- Köszi.
- Nincs mit. Csaó.
- Szia.

***

Ennyit arról, mennyire van nálunk digitális írástudás. Hol kell vajon elkezdeni a felzárkóztatást? Ha kivisszük a végpontokhoz az NDK-t és végtelenül leegyszerűsítjük az adóbevallást, akkor Pista bácsi fogja tudni kezelni a gépet? Aki mellesleg 20 tehenet tart, leadja a tejet, az élete teljesen rendben van anélkül is, hogy tudná, mi a túró az a trójai, meg spam, tojik arra, hogy platformfüggetlen, meg Java, meg Chrome is mehet IE helyett, és még sorolhatnám.

*A bejegyzés korábban megjelent a Kockablog-ban.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr214631453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.