Innen nézitek

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Horvath Ernone: Hi! Én a Te egyéniségedre és személyiségedre lennék kíváncsi...... Beszéljünk meg randevút......!!?? Bye! (2017.02.21. 15:23) Ezt muszáj tudnod a Facebook tesztekről
 • Aye aye: A szemem lattara kapcsol ki a wifi magatol.. (2016.06.13. 11:13) Windows 10 WiFi problémák
 • Aye aye: "Autotuning level" set to normal. A hiba tovabbra is fennal. Konkretan: 1Wi-Fi (2016.06.13. 11:09) Windows 10 WiFi problémák
 • Aye aye: Sziasztok. Vegigcsinaltam mindent, nincs valtozas, nem megy a wifi. Leszamitva az ujrainditas utan kb 5 mp-et. Utana kikapcsol. De legalabb mar erzekeli a halozatot. Energiagazdalkodasnal a wifi ki... (2016.06.13. 10:38) Windows 10 WiFi problémák
 • manson karcsi: a fostalicska microtorrentet írd át qbittorrent-re. nincs benne reklám, multiplatform és open source. vagy deluge, vagy transmission; ugyanaz, mint fent. (2016.05.16. 07:56) Hogy kell filmet letölteni torrent oldalról?
 • Utolsó 20

Facebook

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (2) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (3) antivírus (2) apeh (6) apple (4) Apple (8) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (4) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) CIB (2) cib (2) citromail (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) dm (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) eDM (4) edm (3) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (4) évértékelő beszéd (2) facebook (2) Facebook (10) felhő (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) google (18) Google (6) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Plus (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (3) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (2) ipad (5) iPad (3) iphone (2) iPhone (4) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (2) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarorszag.hu (11) magyarország.hu (13) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) medián (3) médiatörvény (2) microsoft (6) Microsoft (3) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (4) pályázat (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (10) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (3) spam (16) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (2) szerencsejáték (2) szófelhő (6) tartalomszolgáltatás (2) telenor (2) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) ügyfélkapu (29) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (2) url rövidítő (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) wordpress (2) Wordpress (2) yii (2) Youtube (3) zend (2) Címkefelhő

Orbán Viktor 2017-es évértékelő beszédének szófelhője

Címkék: évértékelő 2017 wordle szófelhő

2017.02.13. 17:33 Éjszakai őrség


A tavalyival összevetve elég jól látszik a hangsúly tolódása.

wordle.png

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Hogy kell filmet letölteni torrent oldalról?

Címkék: torrent mp3 letöltés ebook letöltés film letöltés nCore bItHUmen konzol játék letöltés

2016.05.15. 08:28 Éjszakai őrség


Hát igen, nem túl eredeti poszt, de amolyan jószolgálati tevékenységként bevéstem. Kicsit persze magamat is tehermentesítve, mert már annyiszor el kellett ezt magyaráznom (ezt is, meg a Wifi router konfigolást is), hogy innentől kezdve elég lesz csak ezt a linket megmutatni.

Mi is az alapvető probléma a torrent letöltésekkel? Az, hogy nem arról van szó, hogy létezik egy szerver, oda valahogy belépünk és onnan letöltjük tömörítve vagy tömörítés nélkül az avi, mov vagy egyéb kiterjesztésű film fájlokat, hanem egy speciális szerveződésű közösség biztosítja a filmek elérhetőségét azzal, hogy a saját számítógépét mindenki felajánlja a letöltésekhez, de senkitől sem egy az egyben töltődnek le a fájlok, hanem azoknak csak egyes részletei kerülnek a letöltési folyamatba. Így elkerülhető az, hogy ha valaki épp nem kapcsolja be a gépét, akkor sem szünetel a szolgáltatás, valakiknél ott vannak a film (program, e-könyv, mp3, stb.) darabjai és úgymond összeadják a teljes anyagot a letöltő részére. Nagyon jó és szemléletes a magyar wiki leírás erről, itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

Alapok

Kezdjünk akkor hozzá. Pár dolgot be is kell majd szereznünk, ezeket majd részletezem. Első körben be kellene jutni valamelyik hazai torrent közösségbe (tracker site). Alapvetően két féle torrent közösség létezik: zárt és nyitott. Ez utóbbiba be tudunk regisztrálni, a zárt közösségekbe azonban csak meghívó által juthatunk be. Kipróbáláshoz elég lesz valamilyen nyitott trackerre regisztrálni, később azonban rájön mindenki, hogy miért is vágynak olyan sokan egyes torrent oldalak meghívójára. Itt egy lista jó pár tucat torrent oldalról: http://utorrent.hu/trackerlista/

ncore.png

Én a helyetekben még a regisztráció előtt felkészülnék magára a letöltésre is, mert ha elkap a gépszíj, tök jó lesz, hogy teljesen készen álltok és nem álltok az ígéretes anyagok (filmek, konzol játékok, stb.) előtt, nyálcsorgatva.

Ezt a két programot töltsd le, telepítsd fel és egyelőre hagyd őket békén, majd ha kellenek, akkor előszedjük őket. Jó esetben elég lesz az első is, de jobb felkészülni minden esetre.

 - uTorrent: http://utorrent.hu/
 - Total Commander: http://www.totalcommander.hu/

Ha ezek megvannak, lépj be a torrent oldalra, olvasgass, nyomogasd a kérdező felületet addig, míg kicsit meg nem szokod. (Ez 5-10 perctől nem fog tovább tartani, bízvást állítom.) Aztán mehetünk a következő bekezdésbe.

Letöltés

Egy-két javaslat, ötlet, mielőtt elkezdenéd... Legyen pár gigabyte szabad terület valamelyik diszkeden. És ezt most teljesen komolyan kell venni. Az ember egyszer csak beleszerelmesedik a HD filmekbe és ott aztán nem ritka, hogy egy-egy anyag 5-10, de akár 40 gigabyte nagyságú lesz. Szóval ha nincs elég nagy tárkapacitásod a letöltésekhez, és persze ha nincs sávszélességű interneted (különben egy letöltés órákig, napokig is eltarthat), akkor igencsak körültekintően kell majd eljárnod és ki kell válogatni a józan ész határain belüli nagyságú filmeket, amik még nézhető minőségben ugyan, de már elérhető fájl nagyságban léteznek a trackerben.

Lefektetünk egy törvényt is: MOBILNETEN NEM TORRENTEZÜNK. KÜLFÖLDÖN MEG PLÁNE NEM!

Én szóltam. Akinek ezek után elfogyott a hó első napján a teljes havi mobilnet kvótája, vagy külföldről hazatérve hirtelen 1.500.000 Ft-os lett a telefonszámlája, az magára vessen.

Előbb-utóbb a nagy tracker böngészés közben megérkezik az első olyan torrent, amit le akarunk tölteni. Az egyszerűség kedvéért kezdjük valamilyen filmmel, amiről az adatokat nézegetve kitűnik, hogy a letöltési csomagban csak 3-4-5 db fájl található. (Nem nekünk kell megszámolni, az infó részben ki szokták írni.) Itt akármilyen megoldásban valamiféle "Letöltés" linkre kell kattintani, vagy egy függőlegesen lefelé mutató ikonocskára, vagy magára a torrent elnevezésére. Ez tracker függő, egyiknél így, másiknál meg másképpen megy a dolog.

Nos, ha felugrik egy ablak, hogy na, kérem, le akarok töltődni, és a fájl kiterjesztése .torrent, akkor már a célegyenesben vagyunk. Ezt a fájlt el kell menteni valami olyan helyre, ahol van elég kapacitás, jóllehet, ez még nem maga a film, vagy más egyéb, hanem csak egy katalógus fájl, ami a megosztást és a letöltést segíti. Akkor mégis mi a túrót töltöttünk most le?

Említettem ugye, hogy a torrent megoldásban az a lényeg, hogy nincs központi tároló szerver, az anyagok a végfelhasználóknál léteznek és a torrent protokoll segítségével kisebb-nagyobb darabok vándorolnak ide-oda, míg végül összeáll a kép a letöltést indító embernél. Az az infó, hogy hány darabból áll a torrent, azok mekkorák, és még számos egyéb részlet pont ebben a viszonylag kis méretű fájlban van. Ha ez letöltődött, rá kell kattintani kétszer és erre fog végre feléledni az uTorrent programunk. Az u egyébként egy rosszul illusztrált görög betű lenne, a neve "mű", és a bizserés szakmában a "micro" szócskát jelöli. Szóval amivel dolgozunk, a program neve Microtorrent. Nem kell megjegyezni, az egész világ "uTorrent"-nek hívja.

Nos, akkor tehát az van, hogy egy torrent file-t fogsz letölteni. Erre kétszer rákattintva fel fog éledni az uTorrent programod és elkezdi letölteni pl. a "Barátok közt" kívánt epizódját, Forma-1-et, bármit. Az egyszerűbb dolog akkor van, ha egy darab avi fájlban érkezik az eredmény. Ekkor ugyanis az uTorrent listában az egér jobb gombjával kattintasz a letöltött állományra, megnyitod a tartalmazó mappát és ott már nézheted is a filmedet. Vagy ugye az van, hogy letöltéskor figyelmes voltál és a letöltési mappánál figyelmesen kiválasztottad, hová rakja a torrent program a fájlokat. Érdemes jól szervezni a filmeket, játékokat, egyebeket egy nagy kapacitású lemezre, mert egy ideig illik megtartani a letöltött dolgokat. Erről később még teszek említést.

Haladó szint

Az első gond ott keletkezik, amikor nem egy, hanem 50 db állományt szed le a program és ezek valamilyen népszokás szerint a RAR tömörítővel vannak becsomagolva. Igazából a szélesebb sávok elterjedésével az ilyen torrentek egyre ritkávvak, itt akár abba is hagyhatnád az olvasást, de a teljes kép kedvéért rágd még magad túl pár bekezdésen.

Naszóval... Amikor 50-100 db fájlt töltesz le egy filmhez, az a valódi kihívás. Ilyenkor össze kell rakni ezekből az avi fájlt, vagy az iso fájlt. Az előbbit csak megnézni kell, az utóbbit ki lehet írni DVD-re, de egy spéci programmal kiírás nélkül is meg lehet nézni. Mondjuk csak megnézés végett nem érdemes letölteni DVD minőségű filmet, 1-1,5 GByte nagyságú DVD vagy BlueRay rip erre megfelelő. A rip azt jelenti, hogy beolvassák az eredeti lemezről az anyagot és csinálnak belőle extráktól mentes, tökéletesen nézhető, de valamelyest tömörített állományt. Sokan ezt töltik le, és ha tetszett, utána töltik le a DVD verziót vagy a HD-s anyagokat.

A 100 file általában úgynevezett RAR tömörítéssel készül. Néha van más is, de az extremitásnak számít. A .rar kiterjesztésű fájlokból meg kell keresni azt, ami az elsőnek tűnik. (A Total Commander - TC - amiatt jó, mert ő ki is tudja csomagolni ezeket a fájlokat, különben még telepíthetnél WinRAR tömörítőt is, ami meg nem is feltétlenül ingyenes.) Az első fájl onnan ismerszik meg, hogy .rar a kiterjesztése, vagy .r01 vagy .r00, vagy ha mindegyik .rar kiterjesztésű, akkor a fájl neve utal arra, hogy ő az első. Pl. film01.rar, film02.rar, stb. és ahogy általában lenni szokott, film.rar, film.r01, film.r02, stb. Hamar rá fogsz jönni, mert ha pl. a TC-vel Enter-rel rálépsz egy ilyen rar fájlra, akkor a TC "belemegy" és megmutatja, mi van benne. Ha semmi - bizony van ilyen - akkor az a fájl nem az első. Ha sikerül az elsőt eltalálni, akkor abban látni fogod, hogy van benne egy .avi, vagy egy .iso. Ezt a fájlt kell kicsomagolni, amit egyszerűen úgy teszel meg, hogy a TC másik panelján elkattintgatsz egy olyan helyre (általában TMP mappa), ahová a kicsomagoláshoz van elég hely. Ha ez megvan, akkor a kérdéses fájlt oda kimásolod (F5).

tc.png

Az a helyzet, hogy ebben a sok fájlos esetben is immár szüret van. :) Megnézed, amit letöltöttél, elmásolod archívumba, kiírod DVD-re. Az eredeti rar fájlokat azonban illik helyben hagyni, mert a torrent világ úgy működik, hogy letöltesz (nincs uye központi szerver, tehát más emberektől töltesz le), és hát ugye jófej vagy és te is megosztasz. Ehhez semmit nem kell tenned, az uTorrent dolgozik helyetted, csak legyen bekapcsolva a géped naponta 2-3 órát. Senki nem fog hisztizni, ha akár 2-3 napig sincs bekapcsolva, de a letöltést segítő gép nem felejt, rögzíti, mennyit töltöttél le és fel, és ki tudja, 1-2 év múlva milyen szabályokat fognak hozni. Egy másik tracker-en (A Bithumen az ugye a tracker szerver) pl. ha nem volt 0,3-es arányod, azaz a DVD filmnek legalább a harmadát nem osztottad vissza, akkor kirúgtak. Ennek az aránynak az elérésére persze volt egy éved, de nem volt egyszerű elérni, főleg keskenyebb sávszélességű netről. Ha belépve a tracker-re azt látod, hogy "Free leech" van, az azt jelenti, hogy boldogság van és annyit töltesz le büntetlenül, amennyit akarsz. Karácsonykor, Húsvétkor, suli indulás előtt szoktak ilyenek is lenni.

Ha végképp elfogyott a gépeden a hely, akkor mondjuk a legkorábbi filmjeidnek a torrent mappában lévő verzióját törölheted. FIGYELEM: nem célszerű a TC-vel vagy az intézővel törölni, mert az a uTorrent listából nem törli ki a bejegyzést, és ott "bepiroslik" az adott film, miszerint azt már nem tudod megosztani.Törölni a uTorrent programból kell, jobb klikk a filmre, "adat és torrent törlése" és ez a teljes törlés. Utána a kukát is ki kell üríteni, mert egy 4 GByte-os film törlése csak akkor eredményez tárhely felszabadulást, ha a szemetesből is kidobtad. 

Függőknek

Már majdnem mindent tudsz. Kiemelem a második alaptörvényt.

A LETÖLTÖTT ÁLLOMÁNYOKAT ILLIK MEGFELELŐ IDEIG MEGOSZTANI.

Te is örültél, hogy meglelted, letöltötted, megnézted, használtad, játszottál vele, stb. Lehet, nem volt gond a letöltéssel, mert egyszerre 15.000 seeder (megosztó) segített abban, hogy nálad is meglegyen a kívánt tartalom, de néha előfordul, hogy túl speciális a torrent: szakkönyv, idegen nyelvű magazin, tudja az ég, hogy még mi, az ilyeneket általában kevesen töltik le és még kevesebben osztják meg. Szóval ha te töltöttél le bármit, de főleg ritkaság számba menő torrentet, akkor azt tartsd meg a gépeden azután is, hogy már nem használod, segítve ezzel a hálózat működését. Vannak olyan tracker-ek, amik számon tartják azt a fajta viselkedést, amikor letöltöd a cuccot, elviszed a fájlt mondjuk pendrive-on megnézni, a gépet meg kikapcsolod és megint csak letöltésre kapcsolod be, amikor is újból hasonló módon viselkedsz. Ezt "hit 'n' run" cselekvésnek hívják, azaz megszerzed és elrohansz az anyaggal. Sok helyen büntetik is ezt pl. a letöltési kvóta megvonásával, ideiglenes kitiltással, stb. A hosszú idejű megosztásokat és egyáltalán a korrekt viselkedést viszont pontozzák és idővel magasabb rangú tagja leszel az adott közösségnek. Ezzel előnyök is járnak, mondjuk egyszerre nem 5, hanem 10 vagy még több letöltést is indíthatsz, zárt trackerek-ben kaphatsz meghívót és még más egyéb jóságok is vannak.

Gondot jelenthet, ha a megosztáshoz nincs elegendő sávszélességed a feltöltési irányban. Ekkor seed server szolgáltatók segítenek neked abban, hogy a torrent programod az ő nagy sávszélességű szervereiken fusson, te pedig onnan "csak" egy sima FTP programmal szedegeted le a letöltött és megosztott cuccokat. Ebbe nem mennék már bele részletesebben, a kulcsszavakat látod, s mivel ezek szinte kivétel nélkül fizetős szolgáltatások, megfelelő segítséget fogsz kapni mindenhol a szolgáltatóktól.

Hát ennyi. Happy torrentezést, korrekt megosztást kívánok! Sokáig éljen a fájlcserélés!

 

Szólj hozzá, klikk ide! 1 komment

Samsung, Kies és Smart Switch elborzasztó tapasztalatok

Címkék: szinkronizálás Galaxy Apple Android Samsung iPhone iTunes KIES Smart Switch névjegyek mentése

2016.05.13. 20:23 Éjszakai őrség


Mindenféle telefonom volt már. Tényleg. Még olyan is, amire azt mondanád, olyan nincs is. Pedig de.

Semmilyen körülmények közt nem kezd az ember a telefon illetve annak gyártója elásásán gondolkodni, amíg egyszer elő nem kerül valami olyan probléma, hogy a telefon adatait fel kell tölteni egy PC-re, urambocsá' egy másik telefonra, neadjisten egy másik típusú telefonra, hogy tovább ne is cifrázzam a dolgokat.

Egy "rendkívüli" probléma megoldását gondoltam, hogy a számítógépemen fogom megoldani, jelesül azt, hogy a duplázott névjegyeket kitörölgetem és a kódhibákat (ékezetes betűk, stb.) kijavítom, mégis mi bajom történhet?!

Mert ugyebár a kontaktokat bántja mindenki a Facebook apptól elkezdve a Whastappon át a Viberig, én is töltök bele másik SIM kártyáról adatokat, korábbi vcard fájlokat is nagy nehezen tömegével visszatöltöttem, lett is vagy 2000 bejegyzésem, amiből jó, ha 700 élő. Hát azt biztosan nem fogom kipirickázni a kezemmel még ha 20 centis lesz a képátlója, akkor sem. Hát akkor gyerünk.

Most éppen Samsung, Android, ajjaj, előre vakargattam a fejem, korábban volt már vele gondom, itt is megírtam. De hiszen annak már három éve! Juhé, biztosan kijavítottak azóta minden hibát és csak bedug, szinkronizál, leválaszt, jó idő lesz. Gondoltam én, naívan. Hát nem. Sorolom, mik történtek. (Megjegyzem, kifejezetten ügyeltem arra, hogy rendszergazdai jogosultságokkal dolgozzak.)

 1. Letöltöttem a Samsung weboldaláról a telefonhoz járó kisokos programot. (Smart Switch)
 2. Installálom.
 3. Kérek ikont az asztalra és indítsam el? - Kérdezi a Setup program. - Hát persze.
 4. Elindítom.
 5. Rendszerhiba miatt a program azonnal elszáll.
 6. Grrr.
 7. Rutinos ember lévén itt nem szabad feladni, elindítom újra, hátha csak a Setup marhasága ez.
 8. Az volt, másodjára elindult.
 9. Találtam frissebb verziót a programból, akarom frissíteni? - Kérdezi a program.
 10. Ember! Egy perce töltöttem le. Most komolyan, ettől frissebb verzió kihelyezésének az eltelt két sóhaj és három káromkodásnyi idő alatt vajon mennyi az esélye? Nyilván nem nulla, de nem nagyon hiszem.
 11. Jól van, frissítsed.
 12. Frissül, elindul. Már majdnem örülök. De nézd már meg ezt a hibaüzenetet, amit kaptam indulás után kisvártatva! Nincs a gépemen ESET víruskergető. AVG van.
 13. Ezt a verziót eldobtam, fanyalogva elkezdtem a régóta útált KIES-t telepíteni.
 14. Nem nyilvánvalóan, de általam nem túl nagy meglepődéssel kísérve végignéztem 5x, hogy a Samsung applikáció a rendkívül "bonyolult" USB kapcsolaton keresztül képtelen kapcsolódni a Samsung telefonhoz. Indítva telefonos kapcsolattal, kapcsolat nélkül, ki-be húzogatva a drótot, áááá, hagyjuk.

Hm... Akkor biztos rossz a kábelem. Nézzük más oldalról megközelítve. Előszedtem egy iPhone 4S telefont. Rádugtam a gépre. Felugrott magától az iTunes, szinkronizált, elhallgatott. Nos, kérem, sok mindenért orrolok az Apple-re, de ez a része a dolognak nagyon szerethető.

kies.png

Szólj hozzá, klikk ide! 1 komment

Paypal kétszeresen is WTF?

Címkék: bug jelszó 404 Paypal

2016.03.22. 10:53 Éjszakai őrség


Két napig küzdöttem, mire rá kellett jönnöm, hogy a Paypal hazudik és mégsem fogadja el azokat a karaktereket a jelszóban, amit kiír a segítséghez. Már ettem a meszet a falról, hogy neeeem, nem igaz, hogy egy percre sem emlékszem vissza, milyen jelszót adtam meg és hogy megint csak elfelejtett jelszó úton tudok belépni! Nem hiszed el, de az van, hogy a jelszóváltoztatáskor bizonyos speciális karaktereket elfogad a rendszer, majd valahogy nem tudja kezelni, mert belépni már nem enged vele. És erre akkor jösz rá, amikor a jelszóváltoztatási funkciónál ismét azt a jelszót akarod használni, amit korábban megadtál, de a rendszer már - jogosan - nem engedi ezt letárolni, mondván, hogy korábban is ezt használtad pubi, lécci adjál meg helyette valami mást. Ergo valahogy mégis letárolja a jelszó infót, más kérdés, hogy nem lehet használni. Úgyhogy most spéci karakter nélküli a jelszavam. A francba! :(

OK, nagy levegő, végre bejutottam, mehet tovább a hibakeresés. Mert ugye az élet nem habostorta.

Biztos véletlen (?), de egy dög általános kérdés leírására bőven 404 érkezik a Paypal hivatalos oldaláról, aki nem hiszi, járjon maga is utána. Ide kell csak kattintani. Az oldal címét nyilván nem az ujjamból szoptam, meglévő support oldalon kattintottam rá. Hadd ne kommentáljam tovább, a hétre elegem lett a Paypal dolgaiból. :/

paypal-error.png

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Orbán Viktor 2016-os évértékelő beszédének szófelhője

Címkék: évértékelő wordle szófelhő 2016 Orbán Viktor

2016.02.28. 21:44 Éjszakai őrség


evertekelo-2016.png

Szólj hozzá, klikk ide! 1 komment

Egymillió gravitációs hullám kutató fizikus országa

Címkék: tüntetés szabadság szünidő KLIK pedagógus sztájk gravitációs hullám

2016.02.14. 13:03 Éjszakai őrség


Figyelem, hogyan fordulnak egymás felé, majd egymástól el a pedagógusok és a kormány. Mosolygok, dühöngök, értetlenkedek, bosszankodok... Mindenféle érzés megtalál, olvasva a nyilatkozatokat, vezércikkeket jobbról is, balról is, elemző hozzászólásokat, okoskodó Facebook bejegyzéseket, "bezzeg az én időmben", stb. Tudjátok, miről nincs nagyon szó ebben az egész cirkuszban? Persze akad, ahol említést tesznek róla, de a hangsúly teljesen máshol van... A gyerekekről.

Nincs kréta. Értem. Pénz kérdés, meg kell oldani. Alacsony a fizetés. Értem. Pénz kérdés, meg kell oldani. Hosszú idő és bonyolult bármiféle beszerzés. Értem. Pénz kérdés, szervezési kérdés, meg kell oldani. Egy nagy marék probléma a pénz hiányáról és a szervezés csődjéről szól. Meg kell oldani. Ezt tudja a kormány hozzátenni a helyzet feloldásához. De mit tesz hozzá a pedagógus társadalom?

Túlterheltek az oktatók. Kevesen vannak az oktatók. Nem megfelelő oktatók is dolgoznak a rendszerben. Marhaság az önértékelési rendszer. Mindezt értem. Ennek okán akár még azt is értem, hogy a gyerekek európai mércével mért teljesítménye az utóbbi tíz évben érezhetően csökkent. Jobban mondva a béka segge alá csökkent, lásd az OECD legutóbbi tanulmányát a PISA tesztről itt. Ötödikek vagyunk benne 34 országból. De hátulról számolva... :( Márpedig egy olyan ország, amelyik képes világrengető tudományos felfedezésekhez agyakat adni, többre hivatott ettől, és igenis meg kell nézni, hogy a szürkeállomány fejlesztése miért került arra a szintre, ahol most tart. Nem lehet igaz, hogy genetikailag annyit butultunk volna, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évekből, vagy épp a legfiatalabb generációkból is csak lepkehálóval lehessen összefogdosni a tehetségeket. Nem azt mondom, hogy legyünk egymillió gravitációs hullám kutató fizikus országa, de az évi 80.000 érettségiző gyerek általános intelligencia szintjét pár ponttal jó volna megemelni. És ez nem a hiányzó kréta kérdése.

Mi az, ami nem nagyon akaródzik kimondódni sem a kerekasztal mellett, sem a tüntetésen? Milyen alapvető kérdést kellene tisztázni az oktatási reform egyik alappilléreként? Nem leszek népszerű a javaslatommal, de hogy ne lehetne a kérdést megvizsgálni, azt határozottan elutasítanám.

Az oktatásra fordított idő az, amit nem mer érinteni a pedagógus társadalom.

Túlterheltek a gyerekek. Sokan vannak a gyerekek, ha azt nézzük, hogy egy oktatóra mennyi jut belőlük. Nem egyforma szintről érkeznek a gyerekek és nem is egyforma szintre távoznak az adott intézményből, ergo elég nehéz olyan tantervet, követelményi rendszert felállítani, amely mindenkinek megfelel. Nem csökkent a tananyag menyisége, a minőségi követelmények is megváltoztak, megváltozott a közlő és számon kérő eszközrendszer, megváltozott a tájékozódási háttér, alapvetően az egész világ megváltozott az elmúlt negyed évszázadban és mi, a pedagógusokkal együtt csak pislogunk, hogy kellene valamit tenni, de nem teszünk, nem tettünk semmit. Leginkább a másikra mutogatás van, a sebek újbóli feltépése és a megszerzett jogok minden áron való megtartásának motivációja. Ez van. Meg a maszlagolás.

Ma már kimondható, hogy évtizedek óta gond a reggel hét órás kezdés, a napi 7, 8 , alkalmanként 9 óra (!), amelyekre előző nap azért illendő lenne felkészülni, mindezek mellett sportolni, zenét tanulni, vagy csak általában, a barátokra időt fordítani (8 óra pihenés ugye) egyszerűen lehetetlen anélkül, hogy a túlterheltség érzete ne keletkezne meg mindenkiben. Persze értem én, hogy teher alatt nő a pálma, de meddig is akarjuk élvezni a gyümölcsét? Öt évig? Tíz évig? Hát nem. Ötven évet lenne jó kivenni abból a rendszerből, amibe 15-öt, de olykor akár 20-at is invesztálunk. Nem is annyira messzire innen a tanulók heti terheltsége aképpen van megállapítva (azaz annyi iskolai órát delegálnak a számukra), amelyekre a felkészülés, utána járás, házi dolgozat megírása, szóval mindent összevetve heti 35 órás terhelés jön össze. Azaz pontosan annyi, mint egy fejlettebb társadalomban egy munkás heti munkaideje. Nincs szombati munka, nincs éjszakába nyúló tanulás, egy dolog van: idő. Nyilván a megoldásnak ára van. És ezt megfizetik az iskolások is és megfizetik a pedagógusok is. Nincs gavalléros szünidei rendszer, munka folyik nyáron is, igaz, egy kicsit hosszabb megállóval, mint általában, de nem közel 80 napra, mint ahogy az nálunk lesz az idén. Is. A jelenlegi tanévben egyébként így alakultak a tanítási szünetek.

 • Őszi szünet: 2015. október 23–tól november 1-ig. (9 nap)
 • Téli szünet: 2015. december 19–től 2016. január 3-ig. (16 nap)
 • Tavaszi szünet: 2016. március 24-től március 29-ig. (6 nap)
 • Nyári szünet: 2016. június 15–től 2016. augusztus 31-ig. (78 nap)


Kik lennének a legnagyobb nyertesei egy olyan rendszernek, amelyikben lecsökkenne a tanítási szünetek ideje? A gyerekek. Elsősorban a túlterhelés csökkenése lenne érezhető, de az nagyon látványosan. Kezdődhetne az iskola 8-kor, korábban lenne vége minden nap, a kiegészítő tevékenységekre egyszerűen megteremtődne az idő, ami megint csak visszahat a tanulásra, a stressztől mentesebb életre. Ne feledjük, tíz évekről beszélünk, amit optimálisabban kellene eltölteni egy alakuló szervezetnek.

nyari_szunet_az_eu-ban_infografika.jpg

Látható az ábráról, hogy melyik országban hol tart a nyári szünetek hosszúsága. Nem mennék most bele olyan elemzésekbe, hogy a nemzeti össztermékek vagy éppen a PISA teszten elért eredmények korrelációban vannak-e a szabadnapok számával, az azonban szembeötlő, hogy tőlünk nyugatra inkább kisebb, míg keletre és délre inkább nagyobb ez a szám. Vizsgálja meg ezt az, akinek megoldásokat kell szállítania.

Emiatt nem lesz népszerű ez a jegyzet és nem lesz népszerű az sem, aki megosztja. Pedig a szünidő hosszának konszolidálásával a gyerekek mellett nagy nyertesek lennének a szülők is. Nem akarom felhozni az ezerszer lerágott csontot a kulcsos gyerekekről és a nagymamákkal megoldott vakációról.

Jelzem, hogy sok pedagógus szintén nyertese lenne a rendszernek. De ők nem a hangos kisebbség. Egy tanáromra emlékszem, aki egész évben hibátlanul teljesített, soha készületlen órát nem tartott, szóval rengeteg energiát fektetett a napi munkájába, úgy is, mint osztályfőnök. A könyvesboltban találkozva rácsodálkoztam, hogy ennyi és ilyen minőségű munka mellett mikor van ideje olvasni. Soha - felelte - gyűjtöm a könyveket a nyárra és akkor hozom be a lemaradásomat. Hát így. Az akkori évfolyamában harminc diákjából huszonkilencet vettek fel az egyetemre. Talán neki, nekik is volna több idejük magukra év közben, ami ugyebár ismét csak az oktatás minőségére hat vissza, szépen bezárva ezt az ördögi kört.

Szóval el szabad fogadni azt, hogy minden más szellemi foglalkozású embernek tovább működik, dolgozik az agya a munkájának letelte után, nem csak a pedagógusoknak. Igen, kell készülni a következő napra, de juthat idő a kikapcsolódásra, a feltöltődésre úgy is, hogy éves szinten nem 100-110 nappal honorálja a rendszer a hivatást. Hanem mondjuk "csak" 60-nal, ami még mindig másfélszer annyi, mint ami jut egy átlagos, 40 éves, kétgyermekes embernek. Legalább gondolatkísérlet szintjén javasolnám ezt megvizsgálni.

Ide lőjetek.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Ha már smart card lesz a személyi/TB kártya...

Címkék: roma segély integráció kisebbségek smart card SZIG chip kártyás igazolvány TB kártya elektronikus személyi igazolvány

2016.01.02. 15:37 Éjszakai őrség


Volna egy tisztességgel teli javaslatom. Elég régi ötlet, de talán most végképp értelmet fog nyerni.

A dolog akkor jutott eszembe, amikor roma integrációról beszélgettem valakivel és említettem neki azt a fajta problémát, hogy a gyerekek nem látnak jó mintákat, anya meg apa reggel nem kelnek és sietnek dolgozni otthonról, nem járnak iskolába, élik világukat, ahogy esik, úgy puffan alapon. Ha jön a segély, irány akár taxival is a szomszéd falu piacára. Láttam.

Emlékeztettem a hallgatóságot, hogy ma már nem feltétlenül jár a segély annak, aki nem járatja rendben iskolába a gyermekét, szóval érzékeny a fogás, de valamelyest keletkezett egy kis fogódzó a rendszerben.

"Aha... Biztos érdekli őket!"

Emígyen jött bal kézről egy rövidebb lemondó, sommás megállapítás.

"Tudod mi van itt? Bemennek reggel a doktorhoz és kérnek igazolást. Rendre.És ha vonakodik kiadni, simán megfenyegetik. Olyan nincs, hogy valakinek kell igazolás és nem jut..."

OK. Értem. Tehát "beteg" az igazolást kérő. Akkor kapjon a betegségének megfelelő kezelést is. Kapjon gyógyszert is. Írjuk fel neki mondjuk egy olyan egy receptre, amit tudunk ellenőrizni olyan szempontból, hogy ki lett-e váltva.

Értitek, ugye? Nem? De hiszen a megoldás itt van az orrunk előtt. Az okos kártya használható arra, hogy a doki a receptet "erre" írja fel, a patikárius aztán kiadja az elektronikus receptre a gyógyszert, az informatika meg szépen lekönyveli, hogy megvásárolták-e a tablettákat a betegek. Szóval ha "a betegek" kontrolra mennek vissza, immár nem lehetne okoskodni, hogy "de hát én kiváltottam meg meg is ettem az összeset, vakuljak meg, ha nem".

igazolvanyok.jpg

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Windows 10 WiFi problémák

Címkék: Windows 10 WiFi probléma

2015.12.20. 23:16 Éjszakai őrség


Sokan tapasztalták az elmúlt időkben, hogy frissítés után a Windows 10 elfelejti a WiFi-t, mint egységet, vagy ha működik, akkor szakadozik, esetleg nem lát létező hálózatokat, és még sorolhatnám.

A problémán nem segít a restart, vagy csak időlegesen, a WiFi driver nem frissíthető, mert a legaktuálisabbnak mutatja magát, megette a franc az egészet, csak kábellel megy.

Hát ezen most segítünk.

Laptopokon ajánlott elvégezni mindenek előtt a gyári support oldalakról indított driver frissítéseket. Mivel azonban ezek nagy valószínűséggel rendben lesznek, a BIOS frissítés talán az, ami még elvégezhető. Sose lehet tudni, ott mi módosul, ártani nem árthat. És aki még nem végzett ilyet, annak is menni fog, minimális angol tudással, de ha paráztok tőle, egy kockát keressetek a lépcsőházban vagy a szomszéd utcában. Fánkot vigyetek. És a laptop mellé tápkábelt, mert a BIOS frissítés anélkül nem hajlandó elindulni. Jogosan.

Itt van néhány gyártó support oldala, ahol érdemes startolni. Első körben úgy tűnik, hogy ez a lépés elhagyható.

Most azonban tudnunk kell, van-e admin jogunk a gépen, mert ha nincs, a beállításokat nem fogjuk tudni elvégezni rajta. Ki fog derülni...

A Start menüben egy konzolt kell nyitnunk, Command promt, kinek hogy tetszik. ezt a CMD paranccsal lehet elvégezni. Semmi különös, a Start menüben kezdd el begépelni, hogy CMD, fel fog jönni a menüben angol vagy magyar nyelven a program, Command prompt vagy Parancssor. NEM KELL ELINDÍTANI.

A megtalált program nevére kattints az egér jobb gombjával és válaszd a "Futtatás rendszergazdaként" menüpontot. Ha feljött a fekete hátterű ablak, abban ezt a parancsot kell kiadni.

      netsh int ip reset 

Erre kell nyomni egy <Enter>-t. A folyamat OK-val fog lezajlani, a gépet újra kell indítani és elvben készen is vagyunk. De lehet még finomítani a beállításokon, ergo a következő lépéseket is ajánlott megcsinálni.

Szintén kell a CMD, admin joggal elindítva, mint az előbb és az alábbi parancsokat egymás után gépeljük be. mindegyiknek OK-val kell végződniük. 

      netsh int tcp set heuristics disabled
netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled
netsh int tcp set global rss=enabled


ha minden rendben van, akkor elvben a  

      netsh int tcp show global


parancs kiadása után már csak olyan listát kell kapni, amiben egy kivételével minden sorban Disabled érték áll. Kb. így néz majd ki.

tcp.png

Újraindítás itt is kell, de előtte még szedjük ki a Windows kezéből azt a lehetőséget, hogy ha energiát akar spórolni, akkor legalább a WiFi-t hagyja békét. Nálam pl. be volt ikszelve, hogy kikapcsolhatja. :/

Legegyszerűbben most is a Start menüből indulunk. kezdjük el begépelni a Windows rendszerünk nyelvének megfelelően, hogy Hálózati és megosztási központ (esetleg ugye Network and sharing center) és ott az Adapterbeállítások móüdosítását (Change adapter settings) menüt kell kiválasztani. A WiFi ikonra kattintva a Tulajdonságok nyomógombra az az ablak érkezik, ahol az eszköz beállításait el lehet érni, azok közül is az energiagazdálkodás a lényeg. Nyugi, mutatom.

wifi-1.png

wifi-2.png

wifi-3.png

Szóval itt, fent azt a kis pipát tessék kivenni. Eztán leokézni mindent és kábé ennyi. Ja, és a restartot nem elfelejteni a legvégén.

UPDATE

Ha VPN kliens futna a gépeden, a következő varázslás is megoldhatja a problémát, akár a fentiek helyett is.

CMD promt kell szintén admin joggal. Oda begépelni az alábbiakat.

      reg delete HKCR\CLSID\{988248f3-a1ad-49bf-9170-676cbbc36ba3} /va /f
netcfg -v -u dni_dne


És egy restart itt is szükséges, természetesen.

Szólj hozzá, klikk ide! 4 komment

Vakok vezetnek világtalanokat

Címkék: ingyenes sablon hozzáadott érték theme CMS Wordpress Az év honlapja 2015

2015.12.03. 09:51 Éjszakai őrség


Ugyan, számolja már meg valaki, hogy "Az év honlapja" pályázaton díjazott oldalak közül hány esetben lapul a háttérben a Wordpress, mint a honlap meghajtó motorja!

Egyébként ezzel a ténnyel még valamelyest együtt is tudnék élni, kell ugye egy kényelmes CMS. De azzal már hadd ne éljek békében, hogy a tartalmakat elnézve inkább az látszik, inkább ingyenes (bizony!) és fizetős WP sablonok versenyévé süllyedt a magát "Magyarország legrangosabb online marketingkommunikációs pályázata" címkével illető versengés.

nevtelen.png

Az elbírálás szempontjaiból az első négyet még beajánlom a figyelmetekbe, aztán megyek is.

Design

A honlap vizuális megjelenése (színvilág, layout, tipográfia, grafika) támogatja-e a megadott célkitűzést, valamint mennyire van összhangban a honlap tartalmával.

Impresszió

A weblap vizuális megjelenése és tartalmának megismerése milyen összbenyomást kelt a látogatóban.

Innovativitás

Milyen újszerű tartalmi, formai és programozástechnikai megoldásokat alkalmaztak a weblap fejlesztői.

Interaktivitás

Milyen formában ad lehetőséget a honlap a látogatóknak / ügyfeleknek a kapcsolattartásra. A honlap tartalma / szolgáltatásai mennyire használják ki a web által nyújtott kétirányú kommunikációs lehetőségeket.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Ezt muszáj tudnod a Facebook tesztekről

Címkék: adatvédelem Facebook Facebook alkalmazás privacy checkup

2015.11.27. 11:56 Éjszakai őrség


Biztos találkoztál már olyan Facebook bejegyzéssel valakitől - vagy akár magad is részese voltál ilyen játékoknak - amikor az ismerősöd közli, mit is ír róla a horoszkóp, ki a legjobb barátja, ki gondolt rá mostanában, kivel kellene gyakrabban találkoznia, és még sorolhatnám, míg a poszt ki nem menne a képernyőből. (NameTest, CaptainQuizz és társai, ugye.)

kviz.png

Nos, talán fel se tűnt, amikor a játékot elindítod, hogy a kérdőívnek engedélyt kell adnod ahhoz, hogy működésbe lépjen. És te nyugodtan engedélyt adsz neki, hiszen ez egy Facebook cucc, nyilván nem működik engedély nélkül. Aztán örülsz az eredménynek, lelkesen posztolod is, sőt, talán csinálsz is még egy-két hasonló játékot, ha már így belelendültél.

De nézzük csak meg közelebbről, mi is történt eközben!

1. A kvíz, vagy teszt elindul és kéri az engedélyt. Gyorsan rányomsz az OK-ra, hadd menjen tovább, pedig előtte nyomhatnál arra a linkre is, hogy "Edit the info you provide". Aha... Hogy nem is vetted észre, mert világos kék volt? Hááát, ennek biztos oka van.

kviz-1.png

 

2. Milyen infókhoz is jut hozzá ez a Facebook alkalmazás, ami - HANGSÚLYOZOM - nem a Facebook terméke, hanem egy szoftverfejlesztő cégé, aki a Facebook keretében mutatja meg a vicceit, egyéb "jóságait" azoknak, akik ezért cserébe odaadják nekik a személyes adataikat. Ez esetben miket is? Lássuk!

kviz-2.png

 

Szóval ha simán OK-t nyomtál, akkor engedélyt adtál a publikus profilod megtekintéséhez, odaadtad az összes ismerősöd elérhetőségét, megengedted, hogy az idővonaladra kiírt posztokat elolvassák és megengedted, hogy minden feltöltött fotódat, vagy azokat a fotókat, amiken be vagy jelölve, megnézzék. CSAK ennyi. :(

Az alkalmazásnak egyébként elég lett volna a profilod is, ahogy ezt éppen látod a fenti képen is, ugyanis remekül kiikszeltem a többi adatra nézve az engedélyeket. De talán még ez is túl sok egy viccért. Mindjárt adok gyógyszert erre a fejfájásra.

3. Tekintsük meg az adatvédelmi beállításaidban beállt változásokat. Ehhez annyit kell tenned, hogy a Facebook oldal legfelső sorában a kis lakatra kattintasz. Nekem angolul jelenik meg a menü, de nem fogod eltéveszteni, ha magyarul látod a saját oldaladat. Lássuk tehát.

kviz-3.png

kviz-4.png

kviz-5.png

 

Ahogy a három képecskén végig tudtad követni, a kattintgatásokkal az alkalmazásokig kell eljutni és ott meglátod azokat a programokat - jelen esetben Captain Quizz - amelyek be vannak listázva a Facebook fiókodhoz az engedéllyel bíró programok listájába.

Ha ebben a listában túl sok, akár már nem is ismerős alkalmazást látsz, az azt jelenti, hogy nagyon lelkesen, ámbár felelőtlenül adtad ki a személyes adataidat olyan cégeknek, akiknek ehhez - valljuk meg - nem sok közük kellene, hogy legyen. Mit tudsz tenni ilyenkor? Leginkább azt, hogy a sorok végén lévő kis X-re kattintva visszaveszed ezeket az engedélyeket, majd hamut szórsz a fejedre és a ruhádat megszaggatva, hajadat megtépve, szélsőséges esetben fejedet a falba verve az eszedbe vésed mindörökre, hogy a személyes adat szinte a legfontosabb érték az elektronikus világban, kötelességed erre vigyázni, az ilyen adatokat kérőket górcső alá venni és csak a legszükségesebb mértékben átadni bármi olyan infót, ami hozzád köthető.

És persze roppant célszerű ezek után elgondolkodni azon, hogy tényleg megéri-e az email címedet odaadni csak azért, mert egy Facebook app majd megmondja neked, hogy a barátaid leginkább melyik legyező formát tartják a legszebbnek...

Szólj hozzá, klikk ide! 2 komment