Innen nézitek

Utolsó kommentek

Facebook

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (2) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (4) antivírus (2) apeh (6) Apple (8) apple (4) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (4) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) CIB (2) cib (2) citromail (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) dm (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) eDM (4) edm (3) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (5) évértékelő beszéd (2) facebook (2) Facebook (10) felhő (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) google (18) Google (6) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (3) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (2) ipad (5) iPad (3) iphone (2) iPhone (5) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (2) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarország.hu (13) magyarorszag.hu (11) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) Microsoft (3) microsoft (6) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (5) pályázat (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (10) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) SMS (3) sms (8) spam (16) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (2) szerencsejáték (2) szófelhő (7) tartalomszolgáltatás (2) telenor (2) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) twitter (2) Twitter (2) ügyfélkapu (30) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (2) url rövidítő (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (3) zend (2) Címkefelhő

Orbán Viktor évértékelő beszéd, 2018-as szófelhő

Címkék: évértékelő szófelhő Orbán Viktor

2018.02.19. 09:54 Éjszakai őrség


evertekelo-2018-szofelho.png

Szólj hozzá, klikk ide! 1 komment

Mi van a zsebünkben?

Címkék: okostelefon Android iPhone Mars Tesla SpaceX Elon Musk Falcon Heavy

2018.02.07. 15:04 Éjszakai őrség


A minap a floridai Kennedy Space Center kilövőállomásáról sikeresen elindult napjaink legerősebb rakétája, a Falcon Heavy.

Ez ugyebár nem is egy rakéta, hanem 27 egység, összecsomózva, rettenetes tolóerőt biztosítva. Nem a világ valaha volt legerősebb hajtóművéről van szó, ezt sokszor kihangsúlyozták, amerikai és orosz rakéta is van nagyobb, de hogy nincs most hozzá foghatóan gazdaságos egység, az biztos. Ezek ugyanis visszatérnek és olyan módon szállnak le, hogy az ember azt hinné, valamilyen filmes grafikát lát. Pedig nem: okos számítógépek vezérelte kisebb és nagyobb fúvókák úgy teszik le a csövet, mintha visszafelé játszanák le az indítást.

Ezt figyeld.

Van egy olyan felhasználói video, amiben sokkal brutálisabb a látvány, ott ugyanis felfogjuk azt a rettenetes sebességet, amivel a rakéták száguldanak a leszállóhely felé, majd begyújtják a fékező fúvókákat - nagy robaj is érkezik persze - és mintha megállnának a levegőben, szépen leereszkednek. Mintha csak helikopter volna. Felfoghatatlan. Íme.

Erről az jutott eszembe, hogy ma kb. mindannyiunknak olyan számítási kapacitású telefonja van a zsebében, ami nagyságrendekkel meghaladja azokét a számítógépekét, amelyek a holdraszállást segítették. Épp csak Facebook-ra használjuk. Meg Viber-re.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Torrent, warez, LiveJasmin gov.hu címekkel?

Címkék: email cím személyes adat gov.hu privát cím Pastebin

2018.01.16. 19:38 Éjszakai őrség


A ma felröppent hír sok szakmai fórumon leverte a biztosítékot. Szűkebb körömben is jó páran kimentek a hajuk alól. Az ITcafe hírét követve 400+ gov.hu email címet találunk jelszóval együtt a Pastebin szövegmegosztó oldalon. Mondjuk nekem eléggé véleményes, hogy a Pastebin 1. számú szabálya ellenére ez a lista fenn van, ergo nem csak a feltöltő, de a gazda is nagy ívben lesajnálja a felhasználási szabályokat. :(

pb.png

Az, hogy gov.hu email cím egyáltalán bekerülhet egy akármilyen listába, égbekiáltó. Sosem gondoltam volna, hogy úgy kell ezt a kérdést elmagyarázni a köz- és államigazgatás mélyebb bugyraiban dolgozóknak, mintha ők is erősen egységsugarú internet felhasználók lennének.

 1. A gov.hu cím nem a tiéd.
 2. Megismétlem. A gov.hu cím nem a tiéd.
 3. Publikus internetes szolgáltatásra nem regisztrálunk gov.hu email címmel.
 4. Alternatív email címnek sem adjuk meg a gov.hu email címünket.
 5. Privát leveleket nem fogadunk gov.hu email címen.
 6. Privát leveleket nem írunk gov.hu email címről.
 7. Legalább két ingyenes email címet használjunk a gov.hu email cím mellett.
 8. Nem használunk internet- vagy telekom szolgáltató által adott email címet.
 9. A gov.hu cím nem a tiéd. Háromszor is elmondtam, remélem, bevésődött.

 

A 7-es pontot kicsit kifejtem. Úgy tűnik, kell. Privát levelezésre használjunk egy külön email címet, de akár állandóan ugyan azt, és akár saját névvel. Ez ugyanis megmarad, ha céget, hivatalt váltunk, vagy váltatnak velünk. Akkor is megmarad, ha internetszolgáltatót váltunk. Mindenféle egyéb regisztrációra (fórum, Disqus, Indapass, akármilyen nick név mellé) pedig tartsunk fenn egy olyat, amit bármikor eldobhatunk. Persze nem ez a cél, mert egy hosszú évek alatt felépített fórum profil elvesztése elég nagy fájdalommal tud járni. Szóval már itt is érződik, hogy elfér még egy cím a tarsolyban.

Warez oldalakra, szex chatre, torrent- és egyéb illegális oldalakra meg legalább olyan cím illendő, ami minimum a nevünket nem tartalmazza és a cím beállításai közt sem szerepel átirányítás még csak véletlenül sem a hivatali vagy az első számú ingyenes email címünkre.

Ha pedig azt hiszed, hogy ez itt fent paranoia, akkor elárulom neked, hogy ez még csak nem is súrolja annak a határát.

pbdump.png

*** UPDATE ***

Legalább a jelszavakat leszedték.

Szólj hozzá, klikk ide! 2 komment

Élménykülönítmény pénzügyek

Címkék: Élménykülönítmény Bátor Tábor Alapítvány

2017.10.14. 12:41 Éjszakai őrség


Ezt véletlenül fedeztem fel. Feltűnt az óriási érdeklődés a Bátor Tábor támogatási projekt iránt, így gondoltam, a jelenleg elérhető adatokat összesítem és összevetem azzal, amit a honlap magáról hirdet.

Jelenleg a következő támogatási érték olvasható a Bátor Tábor Alapítvány javára.

"Az Élménykülönítmény 2010 óta összesen 148 614 142 FT összeggel támogatta a Bátor Tábor Alapítványt."

batortabor-2017.png

A közösségi támogatásra zseniálisan ráépülő Élménykülönítmény kampány ma (2017. október 14.) a honlapon közzétett adatok szerint már 120 millió Ft feletti összegnél jár, ami egészen érdekes, összevetve azzal, hogy az elmúlt hét évben, nagyságrendben ugyan ennyit sikerült az alapítvány részére megszerezni.

Meglátjuk, mi lesz a kommunikáció a 2017-es év lezárásakor.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

BKK webshop, vissza a jövőbe

Címkék: ügyfélkapu online jegy BKK e-jegy online bérlet e-bérlet

2017.07.20. 13:37 Éjszakai őrség


A BKK vezér ki van bukva, hogy a webshop-ba mindenféle nevekkel regisztrálnak, stb. Tetszettek volna a rendszerhez Ügyfélkapu azonosítást rendelni, és minden rendben volna. A plain text jelszavakról meg most hadd ne essen több szó, mindegy, mit kommunikálnak, ez a fiaskó nem magyarázható.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Google Maps az állam közelében

Címkék: MÁV Volán Google Maps RSOE Open Street Map

2017.06.20. 02:27 Éjszakai őrség


Régóta figyelem, de tényleg. Lassan azonban kezdi kiverni a biztosítékot az, hogy állami vállalatok, vagy a magyar államnak szolgáltató egyesületek fejlesztéseiben akár kényelmi, akár "parasztvakítási" szempontból core elemként jelenik meg a Google Maps.

Csak párat hadd említsek, a teljesség igénye nélkül.

Ismertem egy céget (Port), ahol anno fejvesztés terhe mellett még privát dolgokra sem volt engedélyezve a Google használata, azaz sem e-mail, sem cloud szolgáltatások nem voltak engedélyezve, amelyekből adatok szivároghattak ki. Nem tudom, ma mi a policy, régen volt ilyen is, tudom.

Ismerek több céget és alkalmazást, amelyik kifejezetten nem a Google Maps szolgáltatást használja épp annak speciális volta miatt, azaz van benne üzemeltetési és adatkezelési bizonytalanság is, ellenben az Open Street Map szolgáltatást építik be a megoldásukba.

Summa summarum, ha létezik nyílt alternatíva, akkor messze nem érthető, hogy akár csak a fenti listára tekintve is, egyes helyeken miért nem áldoznak a fejlesztésbe több energiát és használják ezeket a nyílt forrású, közösség által fejlesztett és karbantartott adatbázisokat.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Orbán Viktor 2017-es évértékelő beszédének szófelhője

Címkék: évértékelő 2017 wordle szófelhő

2017.02.13. 17:33 Éjszakai őrség


A tavalyival összevetve elég jól látszik a hangsúly tolódása.

wordle.png

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

Hogy kell filmet letölteni torrent oldalról?

Címkék: torrent mp3 letöltés ebook letöltés film letöltés nCore bItHUmen konzol játék letöltés

2016.05.15. 08:28 Éjszakai őrség


Hát igen, nem túl eredeti poszt, de amolyan jószolgálati tevékenységként bevéstem. Kicsit persze magamat is tehermentesítve, mert már annyiszor el kellett ezt magyaráznom (ezt is, meg a Wifi router konfigolást is), hogy innentől kezdve elég lesz csak ezt a linket megmutatni.

Mi is az alapvető probléma a torrent letöltésekkel? Az, hogy nem arról van szó, hogy létezik egy szerver, oda valahogy belépünk és onnan letöltjük tömörítve vagy tömörítés nélkül az avi, mov vagy egyéb kiterjesztésű film fájlokat, hanem egy speciális szerveződésű közösség biztosítja a filmek elérhetőségét azzal, hogy a saját számítógépét mindenki felajánlja a letöltésekhez, de senkitől sem egy az egyben töltődnek le a fájlok, hanem azoknak csak egyes részletei kerülnek a letöltési folyamatba. Így elkerülhető az, hogy ha valaki épp nem kapcsolja be a gépét, akkor sem szünetel a szolgáltatás, valakiknél ott vannak a film (program, e-könyv, mp3, stb.) darabjai és úgymond összeadják a teljes anyagot a letöltő részére. Nagyon jó és szemléletes a magyar wiki leírás erről, itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

Alapok

Kezdjünk akkor hozzá. Pár dolgot be is kell majd szereznünk, ezeket majd részletezem. Első körben be kellene jutni valamelyik hazai torrent közösségbe (tracker site). Alapvetően két féle torrent közösség létezik: zárt és nyitott. Ez utóbbiba be tudunk regisztrálni, a zárt közösségekbe azonban csak meghívó által juthatunk be. Kipróbáláshoz elég lesz valamilyen nyitott trackerre regisztrálni, később azonban rájön mindenki, hogy miért is vágynak olyan sokan egyes torrent oldalak meghívójára. Itt egy lista jó pár tucat torrent oldalról: http://utorrent.hu/trackerlista/

ncore.png

Én a helyetekben még a regisztráció előtt felkészülnék magára a letöltésre is, mert ha elkap a gépszíj, tök jó lesz, hogy teljesen készen álltok és nem álltok az ígéretes anyagok (filmek, konzol játékok, stb.) előtt, nyálcsorgatva.

Ezt a két programot töltsd le, telepítsd fel és egyelőre hagyd őket békén, majd ha kellenek, akkor előszedjük őket. Jó esetben elég lesz az első is, de jobb felkészülni minden esetre.

 - uTorrent: http://utorrent.hu/
 - Total Commander: http://www.totalcommander.hu/

Ha ezek megvannak, lépj be a torrent oldalra, olvasgass, nyomogasd a kérdező felületet addig, míg kicsit meg nem szokod. (Ez 5-10 perctől nem fog tovább tartani, bízvást állítom.) Aztán mehetünk a következő bekezdésbe.

Letöltés

Egy-két javaslat, ötlet, mielőtt elkezdenéd... Legyen pár gigabyte szabad terület valamelyik diszkeden. És ezt most teljesen komolyan kell venni. Az ember egyszer csak beleszerelmesedik a HD filmekbe és ott aztán nem ritka, hogy egy-egy anyag 5-10, de akár 40 gigabyte nagyságú lesz. Szóval ha nincs elég nagy tárkapacitásod a letöltésekhez, és persze ha nincs sávszélességű interneted (különben egy letöltés órákig, napokig is eltarthat), akkor igencsak körültekintően kell majd eljárnod és ki kell válogatni a józan ész határain belüli nagyságú filmeket, amik még nézhető minőségben ugyan, de már elérhető fájl nagyságban léteznek a trackerben.

Lefektetünk egy törvényt is: MOBILNETEN NEM TORRENTEZÜNK. KÜLFÖLDÖN MEG PLÁNE NEM!

Én szóltam. Akinek ezek után elfogyott a hó első napján a teljes havi mobilnet kvótája, vagy külföldről hazatérve hirtelen 1.500.000 Ft-os lett a telefonszámlája, az magára vessen.

Előbb-utóbb a nagy tracker böngészés közben megérkezik az első olyan torrent, amit le akarunk tölteni. Az egyszerűség kedvéért kezdjük valamilyen filmmel, amiről az adatokat nézegetve kitűnik, hogy a letöltési csomagban csak 3-4-5 db fájl található. (Nem nekünk kell megszámolni, az infó részben ki szokták írni.) Itt akármilyen megoldásban valamiféle "Letöltés" linkre kell kattintani, vagy egy függőlegesen lefelé mutató ikonocskára, vagy magára a torrent elnevezésére. Ez tracker függő, egyiknél így, másiknál meg másképpen megy a dolog.

Nos, ha felugrik egy ablak, hogy na, kérem, le akarok töltődni, és a fájl kiterjesztése .torrent, akkor már a célegyenesben vagyunk. Ezt a fájlt el kell menteni valami olyan helyre, ahol van elég kapacitás, jóllehet, ez még nem maga a film, vagy más egyéb, hanem csak egy katalógus fájl, ami a megosztást és a letöltést segíti. Akkor mégis mi a túrót töltöttünk most le?

Említettem ugye, hogy a torrent megoldásban az a lényeg, hogy nincs központi tároló szerver, az anyagok a végfelhasználóknál léteznek és a torrent protokoll segítségével kisebb-nagyobb darabok vándorolnak ide-oda, míg végül összeáll a kép a letöltést indító embernél. Az az infó, hogy hány darabból áll a torrent, azok mekkorák, és még számos egyéb részlet pont ebben a viszonylag kis méretű fájlban van. Ha ez letöltődött, rá kell kattintani kétszer és erre fog végre feléledni az uTorrent programunk. Az u egyébként egy rosszul illusztrált görög betű lenne, a neve "mű", és a bizserés szakmában a "micro" szócskát jelöli. Szóval amivel dolgozunk, a program neve Microtorrent. Nem kell megjegyezni, az egész világ "uTorrent"-nek hívja.

Nos, akkor tehát az van, hogy egy torrent file-t fogsz letölteni. Erre kétszer rákattintva fel fog éledni az uTorrent programod és elkezdi letölteni pl. a "Barátok közt" kívánt epizódját, Forma-1-et, bármit. Az egyszerűbb dolog akkor van, ha egy darab avi fájlban érkezik az eredmény. Ekkor ugyanis az uTorrent listában az egér jobb gombjával kattintasz a letöltött állományra, megnyitod a tartalmazó mappát és ott már nézheted is a filmedet. Vagy ugye az van, hogy letöltéskor figyelmes voltál és a letöltési mappánál figyelmesen kiválasztottad, hová rakja a torrent program a fájlokat. Érdemes jól szervezni a filmeket, játékokat, egyebeket egy nagy kapacitású lemezre, mert egy ideig illik megtartani a letöltött dolgokat. Erről később még teszek említést.

Haladó szint

Az első gond ott keletkezik, amikor nem egy, hanem 50 db állományt szed le a program és ezek valamilyen népszokás szerint a RAR tömörítővel vannak becsomagolva. Igazából a szélesebb sávok elterjedésével az ilyen torrentek egyre ritkávvak, itt akár abba is hagyhatnád az olvasást, de a teljes kép kedvéért rágd még magad túl pár bekezdésen.

Naszóval... Amikor 50-100 db fájlt töltesz le egy filmhez, az a valódi kihívás. Ilyenkor össze kell rakni ezekből az avi fájlt, vagy az iso fájlt. Az előbbit csak megnézni kell, az utóbbit ki lehet írni DVD-re, de egy spéci programmal kiírás nélkül is meg lehet nézni. Mondjuk csak megnézés végett nem érdemes letölteni DVD minőségű filmet, 1-1,5 GByte nagyságú DVD vagy BlueRay rip erre megfelelő. A rip azt jelenti, hogy beolvassák az eredeti lemezről az anyagot és csinálnak belőle extráktól mentes, tökéletesen nézhető, de valamelyest tömörített állományt. Sokan ezt töltik le, és ha tetszett, utána töltik le a DVD verziót vagy a HD-s anyagokat.

A 100 file általában úgynevezett RAR tömörítéssel készül. Néha van más is, de az extremitásnak számít. A .rar kiterjesztésű fájlokból meg kell keresni azt, ami az elsőnek tűnik. (A Total Commander - TC - amiatt jó, mert ő ki is tudja csomagolni ezeket a fájlokat, különben még telepíthetnél WinRAR tömörítőt is, ami meg nem is feltétlenül ingyenes.) Az első fájl onnan ismerszik meg, hogy .rar a kiterjesztése, vagy .r01 vagy .r00, vagy ha mindegyik .rar kiterjesztésű, akkor a fájl neve utal arra, hogy ő az első. Pl. film01.rar, film02.rar, stb. és ahogy általában lenni szokott, film.rar, film.r01, film.r02, stb. Hamar rá fogsz jönni, mert ha pl. a TC-vel Enter-rel rálépsz egy ilyen rar fájlra, akkor a TC "belemegy" és megmutatja, mi van benne. Ha semmi - bizony van ilyen - akkor az a fájl nem az első. Ha sikerül az elsőt eltalálni, akkor abban látni fogod, hogy van benne egy .avi, vagy egy .iso. Ezt a fájlt kell kicsomagolni, amit egyszerűen úgy teszel meg, hogy a TC másik panelján elkattintgatsz egy olyan helyre (általában TMP mappa), ahová a kicsomagoláshoz van elég hely. Ha ez megvan, akkor a kérdéses fájlt oda kimásolod (F5).

tc.png

Az a helyzet, hogy ebben a sok fájlos esetben is immár szüret van. :) Megnézed, amit letöltöttél, elmásolod archívumba, kiírod DVD-re. Az eredeti rar fájlokat azonban illik helyben hagyni, mert a torrent világ úgy működik, hogy letöltesz (nincs uye központi szerver, tehát más emberektől töltesz le), és hát ugye jófej vagy és te is megosztasz. Ehhez semmit nem kell tenned, az uTorrent dolgozik helyetted, csak legyen bekapcsolva a géped naponta 2-3 órát. Senki nem fog hisztizni, ha akár 2-3 napig sincs bekapcsolva, de a letöltést segítő gép nem felejt, rögzíti, mennyit töltöttél le és fel, és ki tudja, 1-2 év múlva milyen szabályokat fognak hozni. Egy másik tracker-en (A Bithumen az ugye a tracker szerver) pl. ha nem volt 0,3-es arányod, azaz a DVD filmnek legalább a harmadát nem osztottad vissza, akkor kirúgtak. Ennek az aránynak az elérésére persze volt egy éved, de nem volt egyszerű elérni, főleg keskenyebb sávszélességű netről. Ha belépve a tracker-re azt látod, hogy "Free leech" van, az azt jelenti, hogy boldogság van és annyit töltesz le büntetlenül, amennyit akarsz. Karácsonykor, Húsvétkor, suli indulás előtt szoktak ilyenek is lenni.

Ha végképp elfogyott a gépeden a hely, akkor mondjuk a legkorábbi filmjeidnek a torrent mappában lévő verzióját törölheted. FIGYELEM: nem célszerű a TC-vel vagy az intézővel törölni, mert az a uTorrent listából nem törli ki a bejegyzést, és ott "bepiroslik" az adott film, miszerint azt már nem tudod megosztani.Törölni a uTorrent programból kell, jobb klikk a filmre, "adat és torrent törlése" és ez a teljes törlés. Utána a kukát is ki kell üríteni, mert egy 4 GByte-os film törlése csak akkor eredményez tárhely felszabadulást, ha a szemetesből is kidobtad. 

Függőknek

Már majdnem mindent tudsz. Kiemelem a második alaptörvényt.

A LETÖLTÖTT ÁLLOMÁNYOKAT ILLIK MEGFELELŐ IDEIG MEGOSZTANI.

Te is örültél, hogy meglelted, letöltötted, megnézted, használtad, játszottál vele, stb. Lehet, nem volt gond a letöltéssel, mert egyszerre 15.000 seeder (megosztó) segített abban, hogy nálad is meglegyen a kívánt tartalom, de néha előfordul, hogy túl speciális a torrent: szakkönyv, idegen nyelvű magazin, tudja az ég, hogy még mi, az ilyeneket általában kevesen töltik le és még kevesebben osztják meg. Szóval ha te töltöttél le bármit, de főleg ritkaság számba menő torrentet, akkor azt tartsd meg a gépeden azután is, hogy már nem használod, segítve ezzel a hálózat működését. Vannak olyan tracker-ek, amik számon tartják azt a fajta viselkedést, amikor letöltöd a cuccot, elviszed a fájlt mondjuk pendrive-on megnézni, a gépet meg kikapcsolod és megint csak letöltésre kapcsolod be, amikor is újból hasonló módon viselkedsz. Ezt "hit 'n' run" cselekvésnek hívják, azaz megszerzed és elrohansz az anyaggal. Sok helyen büntetik is ezt pl. a letöltési kvóta megvonásával, ideiglenes kitiltással, stb. A hosszú idejű megosztásokat és egyáltalán a korrekt viselkedést viszont pontozzák és idővel magasabb rangú tagja leszel az adott közösségnek. Ezzel előnyök is járnak, mondjuk egyszerre nem 5, hanem 10 vagy még több letöltést is indíthatsz, zárt trackerek-ben kaphatsz meghívót és még más egyéb jóságok is vannak.

Gondot jelenthet, ha a megosztáshoz nincs elegendő sávszélességed a feltöltési irányban. Ekkor seed server szolgáltatók segítenek neked abban, hogy a torrent programod az ő nagy sávszélességű szervereiken fusson, te pedig onnan "csak" egy sima FTP programmal szedegeted le a letöltött és megosztott cuccokat. Ebbe nem mennék már bele részletesebben, a kulcsszavakat látod, s mivel ezek szinte kivétel nélkül fizetős szolgáltatások, megfelelő segítséget fogsz kapni mindenhol a szolgáltatóktól.

Hát ennyi. Happy torrentezést, korrekt megosztást kívánok! Sokáig éljen a fájlcserélés!

 

Szólj hozzá, klikk ide! 1 komment

Samsung, Kies és Smart Switch elborzasztó tapasztalatok

Címkék: szinkronizálás Galaxy Apple Android Samsung iPhone iTunes KIES Smart Switch névjegyek mentése

2016.05.13. 20:23 Éjszakai őrség


Mindenféle telefonom volt már. Tényleg. Még olyan is, amire azt mondanád, olyan nincs is. Pedig de.

Semmilyen körülmények közt nem kezd az ember a telefon illetve annak gyártója elásásán gondolkodni, amíg egyszer elő nem kerül valami olyan probléma, hogy a telefon adatait fel kell tölteni egy PC-re, urambocsá' egy másik telefonra, neadjisten egy másik típusú telefonra, hogy tovább ne is cifrázzam a dolgokat.

Egy "rendkívüli" probléma megoldását gondoltam, hogy a számítógépemen fogom megoldani, jelesül azt, hogy a duplázott névjegyeket kitörölgetem és a kódhibákat (ékezetes betűk, stb.) kijavítom, mégis mi bajom történhet?!

Mert ugyebár a kontaktokat bántja mindenki a Facebook apptól elkezdve a Whastappon át a Viberig, én is töltök bele másik SIM kártyáról adatokat, korábbi vcard fájlokat is nagy nehezen tömegével visszatöltöttem, lett is vagy 2000 bejegyzésem, amiből jó, ha 700 élő. Hát azt biztosan nem fogom kipirickázni a kezemmel még ha 20 centis lesz a képátlója, akkor sem. Hát akkor gyerünk.

Most éppen Samsung, Android, ajjaj, előre vakargattam a fejem, korábban volt már vele gondom, itt is megírtam. De hiszen annak már három éve! Juhé, biztosan kijavítottak azóta minden hibát és csak bedug, szinkronizál, leválaszt, jó idő lesz. Gondoltam én, naívan. Hát nem. Sorolom, mik történtek. (Megjegyzem, kifejezetten ügyeltem arra, hogy rendszergazdai jogosultságokkal dolgozzak.)

 1. Letöltöttem a Samsung weboldaláról a telefonhoz járó kisokos programot. (Smart Switch)
 2. Installálom.
 3. Kérek ikont az asztalra és indítsam el? - Kérdezi a Setup program. - Hát persze.
 4. Elindítom.
 5. Rendszerhiba miatt a program azonnal elszáll.
 6. Grrr.
 7. Rutinos ember lévén itt nem szabad feladni, elindítom újra, hátha csak a Setup marhasága ez.
 8. Az volt, másodjára elindult.
 9. Találtam frissebb verziót a programból, akarom frissíteni? - Kérdezi a program.
 10. Ember! Egy perce töltöttem le. Most komolyan, ettől frissebb verzió kihelyezésének az eltelt két sóhaj és három káromkodásnyi idő alatt vajon mennyi az esélye? Nyilván nem nulla, de nem nagyon hiszem.
 11. Jól van, frissítsed.
 12. Frissül, elindul. Már majdnem örülök. De nézd már meg ezt a hibaüzenetet, amit kaptam indulás után kisvártatva! Nincs a gépemen ESET víruskergető. AVG van.
 13. Ezt a verziót eldobtam, fanyalogva elkezdtem a régóta útált KIES-t telepíteni.
 14. Nem nyilvánvalóan, de általam nem túl nagy meglepődéssel kísérve végignéztem 5x, hogy a Samsung applikáció a rendkívül "bonyolult" USB kapcsolaton keresztül képtelen kapcsolódni a Samsung telefonhoz. Indítva telefonos kapcsolattal, kapcsolat nélkül, ki-be húzogatva a drótot, áááá, hagyjuk.

Hm... Akkor biztos rossz a kábelem. Nézzük más oldalról megközelítve. Előszedtem egy iPhone 4S telefont. Rádugtam a gépre. Felugrott magától az iTunes, szinkronizált, elhallgatott. Nos, kérem, sok mindenért orrolok az Apple-re, de ez a része a dolognak nagyon szerethető.

kies.png

Szólj hozzá, klikk ide! 1 komment

Paypal kétszeresen is WTF?

Címkék: bug jelszó 404 Paypal

2016.03.22. 10:53 Éjszakai őrség


Két napig küzdöttem, mire rá kellett jönnöm, hogy a Paypal hazudik és mégsem fogadja el azokat a karaktereket a jelszóban, amit kiír a segítséghez. Már ettem a meszet a falról, hogy neeeem, nem igaz, hogy egy percre sem emlékszem vissza, milyen jelszót adtam meg és hogy megint csak elfelejtett jelszó úton tudok belépni! Nem hiszed el, de az van, hogy a jelszóváltoztatáskor bizonyos speciális karaktereket elfogad a rendszer, majd valahogy nem tudja kezelni, mert belépni már nem enged vele. És erre akkor jösz rá, amikor a jelszóváltoztatási funkciónál ismét azt a jelszót akarod használni, amit korábban megadtál, de a rendszer már - jogosan - nem engedi ezt letárolni, mondván, hogy korábban is ezt használtad pubi, lécci adjál meg helyette valami mást. Ergo valahogy mégis letárolja a jelszó infót, más kérdés, hogy nem lehet használni. Úgyhogy most spéci karakter nélküli a jelszavam. A francba! :(

OK, nagy levegő, végre bejutottam, mehet tovább a hibakeresés. Mert ugye az élet nem habostorta.

Biztos véletlen (?), de egy dög általános kérdés leírására bőven 404 érkezik a Paypal hivatalos oldaláról, aki nem hiszi, járjon maga is utána. Ide kell csak kattintani. Az oldal címét nyilván nem az ujjamból szoptam, meglévő support oldalon kattintottam rá. Hadd ne kommentáljam tovább, a hétre elegem lett a Paypal dolgaiból. :/

paypal-error.png

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!