Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) Apple (9) apple (4) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) CIB (3) cib (2) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) edm (3) eDM (4) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) facebook (2) Facebook (10) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) google (18) Google (6) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) iPad (3) ipad (5) iPhone (7) iphone (2) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarország.hu (13) magyarorszag.hu (11) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) microsoft (6) Microsoft (3) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) twitter (2) Twitter (2) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu (30) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) wordle (4) Wordle (3) wordpress (2) Wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Szülői felügyelet iPhone és Android eszközökön

Címkék: felnőtt tartalom Android DNS iPhone szülői felügyelet parental controll family filter adult filter

2018.05.28. 11:27 Éjszakai őrség


Hát igen... Előbb-utóbb sokaknál felmerül az a probléma, hogy az alig felcseperedő gyermekük kezében olyan eszköz van, ami meglehetősen tág teret nyit a világ olyan bugyraira is, amelyekkel esetleg még nem volna szerencsés találkoznia. Nincs olyan védelem, amit ne lehetne megkerülni, de talán mire a gyerekek odáig jutnak, hogy ezt meg tudják tenni, addigra talán az értelmük is pallérozódik annyira, hogy maguktól is tudni fogják, mi szól miről és hogy mennyire is érdekli őket az addig tiltott tartalom.

A legkevesebb gondunk a video szolgáltatókkal, közülük is a Youtube-bal van. Ők alapból tiltanak minden uszító, pornográf, vagy éppen durva erőszakot tartalmazó tartalmat, a közösségi szerkesztés ebben sokat segít, de az alkalmazott mesterséges intelligencia is elég fejlett ahhoz, hogy erős kontroll alatt tartsa a naponta milliós számban érkező tartalmakat. Hová kell akkor a figyelmünket irányítani?

Az ember, ha kíváncsi, keres. Tehát ott kell megfogni a durva tartalmakat, ahol azok eljutnak a böngészőbe. Kezdetnek két gyors megoldást javaslok, ahol ez nem elég, oda már komolyabb védekezés szükséges, lásd majd alább.

Először teszteld le, hogy mit látsz védelem nélkül. Nyisd meg a böngészőt (Safari vagy Internet ikon) és írj be a címsorba válogatott durva szavakat, amit csak elbír a nyomdafesték és azon túl is. Látnod kell, milyen találatokat ad a kereső. Esetleg direktbe próbálj meg durva web címeket. Bármit, ami csak eszedbe jut, hogy nem volna jó, ha a gyereked megnézné. És most zárjuk ezeket ki.

iPhone és iPad eszközök

Talán itt lesz a legegyszerűbb dolgunk. A beállításoknál egyszerűen csak egy kapcsolót kell "bekulcsolnunk", ahogy illik, PIN kóddal, mégpedig az "Általános beállítások" -> "Korlátozások" útvonalon indulva. Itt majd érkezik a lap tetején a "Korlátozások bekapcsolása" aktív szöveg, melyre rányomva meg kell adnunk egy, a korlátozási részért felelős PIN kódot. Figyelem, ez nem azonos a telefon saját, a zárolt képernyőt feloldó jelkódjával. Ha ezt megadtuk, célegyenesben vagyunk, mutatom.

a1.PNG

 

Itt például egyesével kikapcsolhatunk programokat az elérésből, tetszés szerint. Pl. a Safari kikapcsolását látod alább.

a3.PNG

 

Nincs más dolog, mint itt dönteni a programokról, illetve egy általános beállítást megcsinálni a weboldalakkal kapcsolatban, amihez kicsit lentebb kell lapozni. Az érkező képernyőn pedig csak nyomjunk rá a "Felnőtt tartalmak korlátozása" kapcsolóra, és készen vagyunk.

a2.PNG

Ha most a Safari keresőbe (Google) ismét beírjuk azokat a vaskos szavakat, amikkel az elején teszteltünk, meglepő változást fogunk tapasztalni a szállított tartalomra nézve. Eléggé mérsékelt képek, cikkek fognak jönni a korábbi mosdatlan tartalom helyett. Ne feledjük el azért a Safari engedélyét visszaadni, ha az előbb azt sikeresen kikapcsolt állapotban hagytuk volna. :)

Android telefonok, tabletek

A beállítások előtti teszteket most is végezd el és természetesen itt is majd látnod kell a különbséget.

Nos, Android eszközökön a fentebb látott beépített tudás nincs, külső szolgáltató tudását fogjuk ehhez igénybe venni. Ahhoz, hogy az internet címeket (jofogas.hu, google.com) a böngészők megértsék, úgynevezett név szervereket kell használniuk. A név szerverek fordítják le a megjegyezhető neveket ilyesmi számokra, hogy 17.172.224.47 (www.apple.com). Léteznek olyan névszolgáltatók, amelyek szűrik az internetes tartalmat és ez által szinte észrevétlenül dolgoznak a háttérben, a helyén való tartalmakat pedig gond nélkül hagyják áramolni. Állítsunk tehát be olyan névszerver (DNS) szolgáltatót, ami tud nekünk ilyen szolgáltatást nyújtani. Elég sok szolgáltatót elemezve találtam rá az alábbira, jelenleg bátran használható. (Szokás mindig két névszervert beállítani, hogy ha az egyik épp gondokkal küzd, akkor a feladatot a másik veszi át.)

Ők azok:

IPv4 address: 185.228.168.168 and 185.228.168.169
IPv6 address: 2a0d:2a00:1:: and 2a0d:2a00:2::

A beállításokat az alábbiak szerint kell elvégezni. menjünk a Beállítások ikonra kattintva (fogaskerék) a Kapcsolatok oldalba. A WiFi és a Mobilhálózatoknál ugyan úgy kell majd a szervereket beírni, a WiFi-s esetet mutatjuk, mert ez a gyakoribb.

 4_2.png

2_1.png

5_1.png

 

1_2.png

 

Laptopok, asztali gépek

Ezekre az eszközökre eleve volt már javaslatunk gyorsabb DNS szerverek használatára. A fenti DNS értékeket itt is be lehet vetni. Ehhez olvassátok majd el ezt a posztot.

Speciális programok

Beszélnünk kellene még a letölthető programokról, különösen olyan készülékeken, amelyek elszenvedték a "feltörés" műveletét, jailbreak iPhone-okon, rootolás Android eszközökön. Ezeknél ugye az a probléma, hogy az alkalmazások nem a biztonságos alkalmazás boltokoból (App Store, Google Play) érkeznek a telefonba, hanem azokat megkerülve, ergo kontrollálatlanul. Lehet köztük veszélyes tartalom, vírus, adatvédelmi probléma, zombi működéshez kód, stb. Nagyon mély ez a mocsár, csak a szélét akartam megmutatni, akit részleteiben is érdekel a kérdés, szétnézhet "parental control app ios/android" kulcsszavakra keresve. Sok nagyszerű app létezik ma már mindenféle platformra. És jó tudni, hogy a telekommunikációs szolgáltatók ügyfélszolgálata is támadható ezzel a kérdéssel.

Ha nem vagy biztos benne, hogy lépned kellene ebben az ügyben, tedd meg azt, hogy egyik szombat este, amikor épp BL/NBA/akármi döntőt nézel, vagy a családdal bandáztok és a gyerekek egy halomban neteznek a kisszobában... Nos, másnap nyisd meg a böngészőt és keresd ki az előzményeket. Biztosan lesz, aki meglepődik. (Az előzményeket úgy éred el, hogy a könyvjelző ikonra kattintasz felül, és a kedvencek mellett az előzményeket is kiválaszthatod. Lapozgass lefelé és csak halkan lepődj meg.)

Tetszett? Hasznos volt?

Akkor hívj meg egy sörre! :) Kedvencem a Belle-Vue Kriek. 2-3 euró, sörözője válogatja. Klikk a képre. És köszi.

belle-vue-768-.jpg

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr9813878078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása