Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) apple (4) Apple (9) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) cib (2) CIB (3) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) edm (3) eDM (4) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) Facebook (10) facebook (2) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) Google (6) google (18) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) iPad (3) ipad (5) iphone (2) iPhone (7) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarország.hu (13) magyarorszag.hu (11) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) microsoft (6) Microsoft (3) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) ügyfélkapu (30) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Mi az, ami nagyon hiányzik a hazai elektronikus ügyintézésből?

Címkék: Központi Rendszer e-government Ügyfélkapu Elektronikus Ügyintézés KEKKH AHIV Erkölcsi Bizonyítvány e-gov

2015.02.06. 12:46 Éjszakai őrség


Nemrég kaptam egy levelet A Hivataltól. Mindig ez jut eszembe, ha ránézek a feladó email címére, hogy A Nagybetűs Hivatal. Mert a címe valahogy így néz ki, hogy nemtommi@nemtommi.ahiv.hu.

ahiv-email-erkolcsi-bizonyitvany.png

Szóval kaptam egy levelet, miszerint az elkészült iratomat - erkölcsi bizonyítvány - hamarosan postázzák a megadott címemre, várhatom, hogy érkezik. Egy a bökkenő: jelen pillanatban nincs ügyem A Hivatallal, nem várok tőlük semmiféle iratot, depláne nem rendeltem és fizettem ki egy erkölcsi bizonyítvány ügyében az illetékeket. Szóval ez az ügy biztosan nem az enyém, 

Nade nézzük sorban. Hogy kaphatok a hivataltól olyan levelet, ami nem engem érint?

Regisztrálok például egy ügyfélkapu azonosítót. Az okmányirodában akkurátusan elkérik az adataimat, ellenőrzik mindegyiket, engem is megmustrálnak szemmel, hogy tényleg én én vagyok-e, aztán beregisztrálják még bemondásra - ÉRTED? - az email címemet és ha minden sikerül, akkor majd kapok arra a címre mindenféle olyan értesítést, ami hozzám tartozik, legyen az adóbevallási infó, lejáró okmányról értesítés, és még más egyebek is talán, nem is tudom, milyen infók jönnek még ki ma a rendszerből ilyen módon.

Ha csak kicsit is járatosabb vagyok az internetes térben, a regisztrációkor adódó hibát akár még über gyorsan fel is tudom fedezni, mert ha pl. ezerrel várom az értesítést (mert mondjuk könyvelő vagyok) a gmail.com-os címemre és nem jön, esetleg rájövök, hogy regisztrációkor mondjuk el lett írva a cím vége gmail.hu-ra, így aztán - persze csak ha rájövök, hogy az email cím javításra van esélyem - a megadott címet kijavítom, aztán jó idő van, jöhetnek a levelek, hozzám, saját jogomon.

De ha fogalmam sincs, hogy a) rosszul adtam meg a címet, b) mondjuk szentül hiszem, hogy gmail.hu címem van, mert nem értek hozzá, csak emlékezetből mondtam be egy valaki által nekem regisztrált címet (és óh, ne hidd, kedves olvasóm, hogy nincs ilyen, én magam is csináltam nem egy ilyet), c) nem is várok hirtelen semmiféle értesítést, csak majd idővel, d) piszok jó email címet adtam meg, csak nem a sajátomat, mert elfelejtettem, hogy nem is mailbox.hu a vége, hanem mailbox.com... Nos, számos ok lehet, ami miatt kis valószínűséggel fogok oda eljutni, hogy korrigáljam a hibát.

Mik lennének a megoldások? Mondjuk első körben a regisztrációt nem tekinthetnék érvényesnek, ameddig az email címet nem ellenőrzi a rendszer egy visszaigazoló link megkattintásával, vagy egy válasz email beküldésével. Kezemben a mobil, a tablet, van SMS is... Akár ott, helyben megtörténhetne az azonosítás, ha pl. az emailben megkapott kódot azonnal be tudom mondani az ügyintézőnek, vagy egy SMS-t fogadva legalább egy hiteles telefonszámot meg tudnék adni, amivel akár így, akár úgy, de tudok belépési infót szerezni.

Szóval ki kellene valahogy küszöbölni, de legalább is minimalizálni kellene a pontatlanul vagy jogosulatlanul megadott adatokat a Központi Rendszerben.

De legelőször is gondolkodni kellene. Úgy mindjárt az alapok körül. 2015 van.

erkolcsi.jpg

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr677144083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása