Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) Apple (9) apple (4) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) CIB (3) cib (2) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) edm (3) eDM (4) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) facebook (2) Facebook (10) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) Google (6) google (18) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) iPad (3) ipad (5) iphone (2) iPhone (7) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarország.hu (13) magyarorszag.hu (11) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) microsoft (6) Microsoft (3) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu (30) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) wordle (4) Wordle (3) wordpress (2) Wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Az IT szakma csak a pénzre vár

Címkék: stratégia KIM NFM Navracsics Tibor Kopint-Datorg Internet Hungary Nyitrai Zsolt

2010.12.02. 12:11 Éjszakai őrség


Az Internet Hungary-n meghirdetett kormányzati infokommunikációs stratégia vitairatának véleményezéséről írnék pár szót. Volt szerencsém több hozzászólást, dolgozatot is átolvasni, emailben is kaptam megjegyzéseket, és természetesen a fehér asztal mellett is beszéltünk a témáról eleget.

Egy pillanatra még visszamennék a kályhához, a siófoki konferenciához. (A site éppen döglött, vagy már egy hete, de majd csak megjavul, van még egy éve, hogy feltámadjon haló poraiból.) Sokunknak feltűnt, hogy a stratégiát meghirdető államtitkárság mellett nem képviseltette magát a stratégiát, mint igényt megformáló Közigazgatási és Igazságügyi tárca, akinek ugye a közigazgatás átalakításának, annak elektronizálásának ügyében erősen fújni kellene a passzátszelet. A programban még benne voltak, de az ígéretesnek tűnő előadásról sajnos le kellett mondanunk. Ide később még visszakanyarodok.

Nos, akkor csapjunk bele a lecsóba. Az egyes informatikai projekt-ötleteket nem sorjáznám, azokból van jó, van jónak ígérkező de kidolgozatlan ötlet, és van persze elvetemült is. Igazán őszinte szakmai szemmel ezek nagy részéről annyit el kell mondani, hogy úgy tűnik, az informatikai szakmának lényegében mindegy, milyen projektre kap megrendelést, csak az állam nyúljon jó mélyen a zsebébe, és ha lehet, egyúttal dugja is a fejét a saját seggébe és fizessen ötször annyit, mintha ő is piaci megrendelő volna. Vásároljon hardvert, hardvert, ezen kívül még szüksége lehet hardverekre és főleg egy csomó szerverre meg egyéb hardverekre, ne feledjük persze az ezeken futó alap licenszeket és az ezekhez tartozó supportot. Ergo van egy csomó gombja mindenkinek, tessenek megvásárolni, olyan nincs, hogy nem tudunk hozzá varrni valamiféle kabátot.

Eközben pár tucat cég kurvaanyázik, amiért évtizedes üzleteket veszítenek el a nemzeti adatvagyon konszolidálásával. Egyesek olyan véleményeket fogalmaznak meg az adatvagyon állami kézbe helyezéséről, hogy erős hiba, mivel jelenleg különböző cégek kezelik az adatokat, így az adatbázisok összekapcsolhatatlansága miatt (muhaha) egy személy profilja nem készíthető el gyorsan, főleg nem fű alatt. Egy neve elhallgatását kérő, korábbi elhárító tiszt erről a következőket mondta: "Adj meg nekem pár adatot az ellenőrizendő személyről, és egy órán belül körülbelül tisztában leszek az aktuális helyzetével." Ne gondold, hogy blöffölök, úgyhogy ezt a fajta bullshitet a független adatbázisokról el lehet nyugodtan felejteni.

A fenti eset kapcsán kiemelném az ötletek közül az egységes egyedi állampolgári azonosítás újbóli bevezetését. Ha valaki fél a személyi szám, vagy bármi más egyéb, egységes azonosító használatától, az olvassa el még egyszer a fenti bekezdést, illetve vesse össze a hazai pazarló informatikai gyakorlatokat mondjuk az amerikai TB azonosító létjogosultságával és megbecsültségével. A személyi azonosító használatának hiányát még a Nemzetbiztonsági Hivatal 2008-as évkönyve is úgy említi, mint a fekete gazdaság elleni küzdelem egy hathatós eszközét. A közigazgatás elektronizálásának fejlesztése során pedig minden szoftver cég visszasírja a betiltott személyi számot, és többek anyja mellett emlegeti a gyevi bírót, mint kivételt, lásd ugye a lakcímkártyát, ami bőszen használja ma is a sokunk által még mindig fejből fújt 11 db számot.

El lehet gondolkodni a chipkártyás projekt-ötleten is, de erősen javaslom, hogy valaki, aki nálam jobban szakérti ezt a területet, magyarázza már el, hogy ezeket a többszörös jogosultsági szint mellett erős titkosítási algoritmussal is ellátott kártyákat miért nem tervezi senki ember fia általános kártyának: elférne rajta minden létező személyes adatom, persze megfelelően szeparálva, titkosítva, beleférne a fotóm, de akár az éppen aktuálisan kiváltandó receptem is, no meg annak státusza, hogy ne csalhassak a dokinál azzal a dumával, hogy peeersze, kiváltottam, el is múlt a homloküreg-gyulladásom, ami már a negyedik volt ebben az évben, 4x3 nap extra szabi, ugyebár.

Szóval ötletek vannak, mérföldkövek és büdzsé azonban még nem látszik. Időközben azonban az első nagyobb állami megrendelés már meg is érkezett, igaz itt az állam a jobb oldali zsebéből a bal oldali zsebébe rakja a pénzt, lévén állami vállalat kapta a csaknem 60 milliárdos megbízást. Csak ez utóbbi zseb ne legyen nagyon lyukas, ahogy azt Vágó Gábor (LMP) nyílt levelében erősen kritikus felhanggal meg is fogalmazta a minap. Egy mondatot kiemelnék belőle.

"Miként gondolja Ön azt, hogy a Kopint-Datorg a tárgyban jelzettnél sokkal kisebb projekteket sem tudott botrány nélkül végig vinni, akkor hogyan lesz képes egy ilyen horderejű projekt megvalósítására?"

Lábjegyzetként: eső után köpönyeg, de ne legyen igazam. A Kopint-Datorg minden esetre már elvesztette az összevont kormányzati portál fejlesztésének lehetőségét. A KIM egy tegnapi bejelentéséből ismert, hogy a jövő év elején indítják útnak a ma még széttagolt minisztériumi honlapokat egységes tartalmi környezetbe fogó új portált.

A finanszírozásról még egy fél mondatot... Van egy régi-új ösvény, amit egyes szervezetek továbbra is járhatnak, az EKOP (Elektronikus Közigazgatási Operatív Program) keretében ismét lehet pályázni, egy erős 50 milliárdos keret rendelkezésre áll.

Visszakanyarodva egy gondolat erejéig a KIM-hez... Szépek a fejlesztési tervek, de szerencsés volna, ha a lóra a megfelelő irányban ülnénk fel. Navracsics Tibor  közigazgatási és igazságügyi miniszter nemrég találóan úgy fogalmazott, hogy "az ügyintézésnek kell mennie a polgárhoz, nem a polgárnak az ügyintézéshez". Stratégiát tervezni, fejlesztésekre irányokat megjelölni anélkül, hogy ez összhangban lenne a közigazgatás átalakításának programjával, balgaság.

*A bejegyzés korábban megjelent a Kockablog-ban.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr324666039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása