Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) Apple (9) apple (4) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) cib (2) CIB (3) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) eDM (4) edm (3) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) facebook (2) Facebook (10) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) google (18) Google (6) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) ipad (5) iPad (3) iPhone (7) iphone (2) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarorszag.hu (11) magyarország.hu (13) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) Microsoft (3) microsoft (6) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) SMS (4) sms (8) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu (30) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) wordpress (2) Wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Ügyfélkapu másfél lett

Címkék: kormányzati portál magyarország.hu ügyfélkapu Baja Ferenc

2009.11.19. 18:26 Éjszakai őrség


Rezignált egykedvűséggel vette tudomásul és informált bennünket a hazai média (HVGFigyelő) a Kormányzati Portál pénteki bejelentéséről, a megújulás prezentációjáról. Hozzáadott értékkel egyedül a HWSW cikkjét láttam, külön köszönet érte. A múlt héten is volt némi e-kormányzati kommunikáció, az ITcafé szerencsés módon ott volt, tájékoztatott. Igazából ez a háttérbeszélgetés (sic) adja a mondandóm egyik alapját.

Úgy tűnik, az elektronikus kormányzat mossa kezeit. Meglátjuk, hogy a siófoki eMagyarország konferencián miként értékelik az MSZP kormány regnálása alatt elért e-kormányzati eredményeket, de az az érzésem, nem túl büszkék, főleg a legutóbi fejlesztésekre nem. Ha büszkék lennének, ilyen ziccer helyzeteket bizonyára nem hagynának ki, és kormányszóvivővel felvértezve pogácsás-kólás sajtótájékoztatón mutatták volna be a most ismertetett képernyőfotókat, széles szakmai közönséget meghívva és kérdésekre válaszolva, etcetera, etcetera. Lehet persze más magyarázat is. Például az, hogy az Ügyfélkapu-2 projekt - nevezzük egyelőre még így - a Kopint Datorg erős kontrollja alatt lett végrehajtva. Kívülről a munka persze 100%-os EU támogatásnak, NFÜ-s döntés mentén haladó finanszírozásnak látszik, tudni vélik azonban, hogy a Kopint túl önállónak, túl vehemensnek bizonyult ebben a projektben, ami kiváltotta a Miniszterelnöki Hivatal - úgy is, mint az eKormányzati fejlesztések elméleti stratégiai központja - nemtetszését. Ha pedig ez a helyzet, érthető, hogy Baja Ferenc nem a szokásoknak megfelelően exponálja magát, megeteti az informatikai szupercéggel a saját főztjét.

Az Ügyfélkapu év eleji fiaskója remek alkalmat adott az akkori vezérigazgató, Krupanics Sándor felmentésére. Egy túrót kellett volna lemondania, pont nem az ő szintje volt érintve, ez a MeH első válaszcsapása volt. A várva-várt Ügyfélkapu-2 projekt már akkor is tudhatóan sok eltusolni valót prognosztizált, így kiváló terv szerint ültették a jelenlegi vezérigazgatót a meglehetősen ingatag székébe. Az üzemeltetők most zajló kényszer-kommunikációja pedig egyértelműen a jelenlegi Kopint vezetés gyengeségét mutatja, nem sikerült visszalapátolni a lóba a szart, Baja Ferenc nem veszi magára az esetleges kudarc ódiumát. Kopint projekt, Kopint végrehajtás, Kopint kommunikáció, Kopint felelősség. Neadjisten beborul a billegtethető rendszer januárban, ki lesz akkor a vezérigazgató februárban?

Nos, legyünk innentől kissé kockásabbak.

Tegyünk egy rövid kitérőt a fejlesztést indukáló problémákra figyelve. Arra ugye már fel se kaptuk a fejünket, hogy november 12-én ismét becsődölt az Ügyfélkapu. Tette ezt még egyszer utoljára az idén, a jövő hónapban ugyanis már az új architektúra fogja a "rohamot" kiszolgálni, ezzel meg is lesz mindjárt a puding próbája. Én azért nem sajtóznék mindjárt nagy svunggal az eredményekről, míg a januári csúcs le nem zajlik kvázi zökkenőmentesen.

20091112.png

A projekt nevét azonban ha megfigyeljük, hamar kérdések fogalmazódnak meg bennünk. Hogyaszongya:  "Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer bővítése, a közművesített szolgáltatások kialakítása és fejlesztése". Na kérem, itt kellene a dögöket keresnünk. Bármelyik oldalról lapoztam végig a bemutatót, sem a screenshotok bitjeit mustrálva, sem a videón a mélyhangút hallgatva nem leltem nyomára radikális fejlesztésnek. Korábban gyanút fogalmaztam meg arról, hogy nem lesz túl fényes az ÜK2 bizonyítványa, ez most igazolódni látszik. Új design? Ízlés dolga. Tartalmi reorg? Kellett, ez nem is sikerült rosszul. Sokat persze még nem látunk, egy kritikai megjegyzésem azért lenne ide. Ez a katalógus rész... Emberek, 1997-ben volt utoljára sármos ez a struktúra. Bár lehet, hogy azóta változatlanul működik. Ez legyen a legnagyobb probléma.

mohu1.jpg  yahoo1997.jpg

Mit kapunk hát, ebugattát, ha fejlesztést nem?! Hát vasat, új központot, mindkét központban gigász rendszereket, amelyek közt a forgalmat ide-oda lehet billenteni úgy, hogy az kívülről még mindig egynek és oszthatatlannak, és erős hittel bízva működőnek is látszódjon. Mi pedig kijelentjük, hogy szeretjük ám a barázdabillegetőt is, akinek a nyiszogó hangja ugyan nem valami szép, de a billegetést legalább nagyon tudja.

barazdabillegeto.jpg

Viszont nagyon nagy tisztelettel mindenki felé, aki a projektben vért izzadt - tudom, hogy vannak lelkes iparosok, akik elismerést érdemelnek, szóval maximum respekt - azt kell mondanom, ez nem sikerült, nem lett Ügyfélkapu 2.0. Ha a mostanit 1.0-nak nevezik, akkor maximum 1.5 lehetne, és abból is csak az RC verzió.

Úgy általánosságban pedig elmondható, hogy ez az év lehetett volna az e-kormányzati építkezés éve is. De nagyon nem az lett.

*A bejegyzés korábban megjelent a Kockablog-ban.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr294730004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása