Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) apple (4) Apple (9) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) cib (2) CIB (3) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) edm (3) eDM (4) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) facebook (2) Facebook (10) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) Google (6) google (18) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) ipad (5) iPad (3) iphone (2) iPhone (7) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarorszag.hu (11) magyarország.hu (13) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) Microsoft (3) microsoft (6) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) ügyfélkapu (30) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) Wordle (3) wordle (4) Wordpress (2) wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Ekormányzati Wiki vagy ciki

Címkék: wiki eu támogatás magyarország.hu tudásbázis ügyfélkapu e-kormányzat

2009.08.17. 19:51 Éjszakai őrség


Olvasom, hogy tudásbázis portált fejlesztenek a Miniszterelnöki Hivatal gyámságával, cirka 150 millió Ft-ért, EU-s támogatás, meg minden. Kiemelném: nem nettó, hanem bruttó 150 millióról van szó.

"A projektet kifejezetten azért indították, hogy a közszféra dolgozói megoszthassák egymással saját e-közigazgatási tudásukat és elsajátíthassák a kapcsolódó ismereteket - közölte Bódi Gábor. Hozzátette: a portálon igyekeznek az összes, a kormányzathoz kapcsolódó e-közigazgatási, e-közszolgáltatási stratégia mentén kialakított tudást összegyűjteni és elérhetővé tenni."

Első hallásra talán magasnak tűnhet a megvalósításra szánt pénz, aztán egyrészt a határidőt látva (2010. március), másrészt a feladat nagyságát kicsit jobban megnézve inkább azt mondom, az lenne csodálatos, ha valóban és maradéktalanul megvalósulna a fejlesztési elképzelés.

Az ugyebár csak egy dolog, hogy megveszünk és magyarítunk egy Wiki (ha úgy tetszik, tudásbázist kezelő) szoftvert, hiszen fejleszteni nem igazán van értelme... Aki mást mond, az vagy megőrült, vagy alapos oka van elhitetnie a megbízóval, hogy érdemes egy nulla állapotból kiinduló megoldást kialakítani, letesztelni, bevezetni, támogatni. Van Wiki szoftver a neten szép számmal, vannak erősen támogatott, nagy referenciákkal rendelkező, kereskedelmi verziók is, amik már alig drágábbak, mint 10-20.000 USD, ez pedig kormányzati szinten már elenyésző költség. Az adatbázist azonban össze kell szedni, rendszerezni, betölteni, urambocsá' javítani, és persze karbantartani, aktualizálni. Na ez az, ami fel fogja emészteni a forrást, és azt gyanítom, hogy a portál maximum 2010 végéig üzemelhet, utána újabb forrásokat kell a projekt mellé rendelni, ha ugyan. Meglehet, csak a fióknak fejlesztenek, esetleg egy listának, ahol ki kell pipálni az EU-s vállalások egyikét.

Juteszembe... Ez a tudásbázist már régen összeszedték, www.magyarorszag.hu -nak hívják. A portál - és ez most kifejezetten nem a reklám helye - több ezer ügy leírását tartalmazza, azokat letölthető nyomtatványok is támogatják, lekérdezhető a hatályos jogszabályok gyűjteménye, hivatalkereső áll rendelkezésre, és még sorolhatnám. Azt is csak zárójelben jegyzem meg, hogy az elektronikus ügyintézésnek is itt van a helye, az Ügyfélkapu sokaknak ismerős kifejezés, ugye. Nos, az ott felhalmozott anyag ugyan friss, ám kiegészíthető, emellett azonban még elő lehetne írni minden érintett hivatalnak, hogy a) sürgősen nézze át a saját ügyeit és korrigálja az ügyleírások esetleges hibáit, elavult adattartalmát b) új ügyek esetén kötelezően és leghamarabb a Kormányzati Portálon publikálják a kapcsolódó anyagokat.

A tervek szerint - hogy is máshogy - frissíteni fogják a most megtervezett tudásportált. Ennek folyamatát azonban nem nagyon tudom elképzelni. Tudod miért nem? Mert például azonos vagy annak tűnő ügyeket nem feltétlenül intéznek egyformán a fővárosban és egy kisebb településen. Szinte látom, ahogy minden közigazgatásban dolgozó bele-belenyúl majd a kollégája leírásába, hiszen az ő gyakorlatában (ami az ő ismerete szerint akár bevált gyakorlat is lehet) egy tudásbázis-elem pont nem az általa ismert és alkalmazott gyakorlatnak megfelelően jelent meg. De tudod, mit mondok? Még ez az állapot is üdvös lenne, mert ekkor a tudásbázist szervezők legalább rájönnének arra, hogy ha feloldhatatlan anomália nincs is, a különbözőségeknek akár racionális alapja is lehet, ennek dokumentálása pedig valódi hozzáadott érték lenne. A probléma ott van, hogy ez az elkötelezettség ma is hiányzik, és ugyan mitől is változna meg egy új tudásbázis portál létrejöttekor? A hivatali létszám sok helyen jelentősen leépült, ez a feladat pedig nem kevés plusz munkát ró bárki emberre, aki "megnyeri" magának.

Summa summarum, ezt a tudásbázis-szolgáltatást sokkal korábban kellett volna kialakítani, és nagyon nem ott, ahol most tervezik, hanem ott, ahol mutattam. Ez persze saját vélemény, de ha csak az uniós pályázatok eddigi gyatra támogatására gondolok, meg arra, hogy mennyivel több EU-s forráshoz juthattunk volna profibb e-kormányzati támogatással, máris igazolni látom a későn ébredés kritikáját.

Az érezhetően izzadásszagú kapkodás és egy esetleges EU-s vállalásnak kínosan elkésve megfelelni akarás helyett akár mentőövnek is láthatnám a projektet, csak közben meg ne fulladjon a mentendő manus, vagy fejbe ne dobják jószándékúlag. Mert akkor a wikiből ciki lesz.

*A bejegyzés korábban megjelent a Kockablog-ban.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr614728093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása