Innen nézitek

Utolsó kommentek

Címkék

404 (3) abevjava (2) adatkezelés (3) adatvédelem (9) adobe (3) adóbevallás (3) adónaptár (2) adsense (2) adwords (2) analytics (2) Android (5) antivírus (2) apeh (6) apple (4) Apple (9) azonosítás (2) Baja Ferenc (12) bak (3) bank (5) bankkártya (2) banner (3) befektetés (3) broadcast (2) bug (2) bulvár (2) CIB (3) cib (2) citromail (2) csalás (2) CT (2) digitális (2) direkt marketing (5) DK (2) dm (3) DNS (3) domain (7) Dr Dedinszky Ferenc (2) e-kormányzat (6) eDM (4) edm (3) eGov (2) ekormányzat (2) Elektronikus Ügyintézés (2) email (6) emeltdíjas (2) error (3) Észak-Korea (2) évértékelő (8) évértékelő beszéd (2) Facebook (10) facebook (2) felhő (2) FIDESZ (2) firewall (2) fogyasztóvédelem (2) forgalom (2) forráskód (2) framework (2) freemail (3) giro (2) gmail (9) Goldenblog (2) Google (6) google (18) Google Adsense (2) Google Apps (3) Google Maps (2) Google Plus (2) gov.hu (2) Gyurcsány (2) hack (2) hacker (5) háttérkép (2) hellókarácsony (2) hiba (3) hírek (2) hírlevél (4) hitel (2) hitelkártya (3) html (2) IBM (3) Indapass (2) Index (2) informatikus (2) ingyenes (3) internet (5) iOS (3) iPad (3) ipad (5) iPhone (7) iphone (2) iPhone5 (2) iPhone 5 (2) iPhone hamisítvány (2) iszt (3) itbn (2) iTunes (3) jailbreak (2) java (2) jelszó (4) kamat (2) karbantartás (2) kereső (2) KIES (2) kocka (3) kód (2) kontár (2) Kopint-Datorg (3) kormányzati (2) kormányzati portál (13) közmű (2) központi rendszer (3) kr (3) leiratkozás (3) LinkedIn (2) logo (2) mac (3) magyarország (2) magyarorszag.hu (11) magyarország.hu (13) Magyar Nemzet (2) mailbox (5) marketing (7) marketingcommando (2) MÁV (2) medián (3) médiatörvény (2) Microsoft (3) microsoft (6) mobil (2) mobilnet (2) NAV (3) nCore (3) ndk (2) Nemzeti Digitális Közmű (5) Nyitrai Zsolt (2) offline spam (4) okostelefon (2) online marketing (3) online marketing tanácsadó (2) Oracle (2) Orbán Viktor (8) pályázat (2) pannon (2) pdf (2) pénz (2) php (2) portál (3) programozó (2) regisztráció (2) reklám (11) RIP (7) router (2) rss (2) rtl klub (2) sablon (4) Samsung (3) security (2) site builder (2) skin (2) sms (8) SMS (4) spam (19) Steve Jobs (3) stressz teszt (2) sün (2) symfony (2) szaunaparaszt (2) szavazás (2) szélessáv (2) személyes adatok (3) szerencsejáték (2) szerverfarm (2) szófelhő (11) támogatás (2) tartalomszolgáltatás (2) telenor (3) telepítés (2) template (2) teszt (2) theme (2) The New iPhone (2) torrent (5) tűzfal (5) tv2 (4) Twitter (2) twitter (2) Ügyfélkapu (3) ügyfélkapu (30) ügyfélkapu2 (2) unsubscribe (3) url rövidítő (2) válságkommunikáció (2) vers (2) vicc (6) vista (2) warez (2) webaudit (4) webdesign (2) webshop (2) wifi (2) wireless (2) wordle (4) Wordle (3) wordpress (2) Wordpress (2) yii (2) Youtube (4) zend (2) Címkefelhő

Az Oktatási Hivatal lekörözi az NBH-t

Címkék: adatvédelem nbh Oktatási Hivatal Oktatási és Kulturális Minisztérium

2009.05.28. 22:32 Éjszakai őrség


Igencsak elvetette a sulykot az országos kompetenciamérés kapcsán az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából az Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési Értékelési Osztálya. Pedig nem csinált semmi mást, csak egy kérdőíves felmérést szervezett. De milyet?!

Mi az a kompetenciamérés?

6., 8. és 10. osztályos tanulók felmérésben vesznek részt, amelyből meg tudják állapítani a szövegértési és matematikai eszköztudásukat. Nem többet, és nem kevesebbet.

A felmérés nem újkeletű, az idén azonban egy kiegészítő kérdőívet is kaptak a gyerekek, amit - ha volt idejük, és tudták a kérdésekre a választ - helyben kitölthettek, bár a kérdőív elején azt kérik, hogy "vidd haza a kérdőívet a mai napon a felmérés után, és szüleiddel együtt töltsd ki!(A kiemelések itt és mindenhol ugyanúgy szerepelnek, mint a kérdőívben.)

A bevezető oldal utolsó szekciójában az áll, hogy "a kitöltött kérdőívet lezárt borítékban is visszahozhatod, így a kérdésekre adott válaszaidat az iskola nem ismerheti meg". Tehát nem azt mondják, hogy zárd le, hanem azt, hogy ha akarod, zárd le. Spéci boríték persze nem dukál, úgyhogy ha valakinek kíváncsi lennék a válaszaira, mert olyan vagyok, minden különösebb gond nélkül felnyitnám, és ha kérdeznék a "nyíltság" okát, meg nem remegő hangon állítanám, hogy így érkezett. Persze a lap aljára elhelyezték még a "A válaszadás önkéntes." mondatot is, már ha valaki veszi a fáradságot és lerágja magát idáig.

Átolvastam a kérdéseket. 54 db van belőlük. Igazán tehetségtelen, a gyerekekre abszolút oda nem figyelő, de én még azt is megengedem, hogy zéró-IQ-s pedagógusnak tituláljam azt, aki ebből a név nélküli kérdőívből nem találja ki a nyilatkozó személyét.

Hogy jön ide az NBH?

Csak összehasonlítás végett mutatnék egy elég komoly kérdőívet. Ha valaki nagyon fontos munkakört fog betölteni, akkor a munkaadó kérheti az egyén nemzetbiztonsági átvilágítását. Az ehhez szükséges kérdőívek nyilvánosak a Nemzebiztonsági Iroda honlapján, itt: http://www.nemzetbiztonsag.hu/kerdoiv.php

Ebben a kérdőívben - mármint az Oktatási Hivataléban - olyan mélységű adatokat is bekérnek a gyerekektől, amelyek még a fenti linken található legszigorúbb (C-típusú) átvilágításhoz szükséges kérdőívben sem szerepelnek.

Mi itt a konkrét probléma?

Az adatvédelem a probléma, a magánszféra megsértése a probléma. A kérdőívben szereplő legsúlyosabb kérdéseket az alábbiaknak gondolom:

  • 10 évre visszamenőleg kell nyilatkozni a szülők, nevelők rendszeres munkájáról.
  • Vagyoni helyzetről kell nyilatkozni.
  • A környéken élőkről kell nyilatkozni.

Személyes adatot diretkben ugyan nem kérnek a kérdőíven, ugyanakkor nézzük már meg ezeket a kérdéseket, a teljesség igénye nélkül:

  • Melyik évben és hónapban születtél?
  • Lány vagy fiú vagy?
  • Melyik év szeptemberében kezdted el az általános iskolát?
  • Hol van az állandó lakhelyed? (Irányítószám, település)
  • Milyen osztályzataid voltak a LEGUTÓBBI FÉLÉV VÉGÉN az alábbi tárgyakból? (matematika, magyar nyelv, irodalom, magatartás, szorgalom)
  • Hány testvéred van?
  • Hány éves az édesanyád (nevelőanyád)?
  • Hány éves az édesapád (nevelőapád)?

Ugye nem kell tovább hangsúlyozni a tökéletes azonosíthatóságot?

Ha azonban továbbra is lenne még valakinek kételye, akkor azt nyomban eloszlatja egy sajtcédula, amit a kérdőív mellé biggyesztettek megőrzés végett, a következő adatokkal kitöltötten megfejlécezve, és mindezt szépen nyomtatásban. Ergo ezek az adatok már számítógépes adatbázisból érkeztek:

  • Mérési azonosító
  • Név
  • Születési év, hó nap

A sajtcédulán arcátlan szöveg áll a következő tökéletes ellentmondást kinyilatkozva: "A mérési azonosító kiadásának, használatának célja, hogy a mérés kiértékelését végzők előtt a mérésben részt vevő diákok személyes adatai rejtve maradjanak..." Aha, persze. Nem hiszem, hogy az ombudsmannak meg tetszettek ezt mutatni. Ő ugyanis előírhatta volna, hogy jelöljék meg pontosan az adatkezelés célját, tájékoztassák a kérdőív kitöltőjét, hogy a személyes adatait hogyan töröltetheti a felmérésből, vagy akár államtitokká is nyilváníthatta volna a kitöltött dokumentumot, ahogy azt teszik például a C-típusú nemzetbiztonsági kérdőív elején.

c.png

És hogy a csattanó ne maradjon el, a kérdőív előlapjára - csodáknak csodájára - milyen matricát ragasztottak? Egy szép vonalkódosat, rajta egy, a fentebb említett mérési azonosítóval megegyező azonosító.

*** UPDATE
Az adatvédelmi biztos vizsgálja az ügyet. 30 napon belüli választ ígért.

*A bejegyzés korábban megjelent a Kockablog-ban.

Szólj hozzá, klikk ide! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eo.blog.hu/api/trackback/id/tr204719631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása